Пам’ятник Лесі Українці в Колодяжненському літературно-меморіальному музеї.

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки залишилося менше місяця. На Волині, де Леся провела багато літ життя і яку всім серцем любила, широко відзначатимуть її ювілей. Як саме, стало відомо на засіданні оргкомітету з підготовки та відзначення в області цієї пам’ятної дати.

Через увесь край вулицями Лесі Українки

Наприкінці 1980-х, на поминальних заходах у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї з нагоди чергових роковин смерті Лесі Українки, автору цих рядків довелося посперечатися з відомим поетом Іваном Драчем.

— Волиняни не люблять Лесю Українку, — безапеляційно заявив мій співрозмовник.

— Іване Федоровичу, ви не праві!

— У вас не проводять такі фестивалі, як у Звягелі (мався на увазі відомий щорічний фестиваль «Лесині джерела» у Новограді-Волинському. — Авт.), — не заспокоювався Драч.

— Шановний метре, скажіть, будь ласка, в якому ще місті України, як у Луцьку, є два пам’ятники і одне погруддя поетеси, її ім’я носять інститут, вулиця, Центральний парк культури і відпочинку...

— А у вас у фонтані біля театру дельфіни... — аргументи в столичного гостя почали закінчуватися.

— Та у нас, Іване Федоровичу, на Волині вулиць Лесі Українки більше, як вулиць Леніна, — остаточно переконую його. Ми потисли один одному руки і розійшлися. Я — передавати репортаж у новини Українського радіо, в якому було й інтерв’ю з Іваном Драчем, поет — шукати підтвердження моїх слів.

Шкода, що Іван Драч уже помандрував у засвіти, а то б разом з усіма порадів, що ювілейні заходи з нагоди 150-річчя Лесі Українки відбудуться по всій Волині, не оминаючи навіть найменші сільські клуби, школи та бібліотеки. Оскільки всього запланованого охопити не можна, розповімо лише про найголовніше. Врочистості з вшанування пам’яті Лесі Українки розпочнуться 25 лютого, у день народження геніальної поетеси, біля її пам’ятника на Театральному майдані Луцька і продовжаться у Волинському академічному обласному українському муздрамтеатрі імені Т. Шевченка мистецьким дійством «Під Лесиним небом» за участю художніх колективів районів і міст, об’єднаних громад регіону.

Цього ж дня у фойє театру експонуватимуться вироби майстрів народної творчості та діятиме виставка тематичної літератури, виступатимуть художні колективи.

А в Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудеться театралізована екскурсія по меморіальних будинках Косачів «Колодяжне, то власне дома...».

До ювілею — найповніше зібрання творів

Важливою подією ювілейного року, про яку багато років мріяли шанувальники творчості письменниці, стало повне видання творів Лесі Українки у 14 томах, до підготовки якого активно доклалися і науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки. Як розповіла народний депутат України Ірина Констанкевич, передбачається, що презентація видання відбудеться 25 лютого в Києві.

Будинок на вулиці Драгоманова, 23 в Луцьку, в якому в 1891 році жила родина Косачів.

Звичайно, відзначення ювілею Лесі Українки не обмежиться одним днем. У лютому Волинський академічний обласний муздрамтеатр імені Т. Шевченка демонструватиме глядачам драму-феєрію «Лісова пісня» та виставу для дітей «Біда навчить». 23, 24, 28 лютого покажуть прем’єру вистави за творами Лесі Українки «Лесина містерія».

З 23 лютого по 4 березня у Волинському академічному обласному театрі ляльок триватиме театральна декада «Лесина весна» з показом вистав «Лісова пісня», «Камінний господар», «Як горобець розуму шукав» за творами Лесі Українки та «Казка зеленого гаю» за п’єсою Олени Пчілки.

23 лютого у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки заплановано літературно-мистецький вечір за творами Лесі Українки.
Протягом лютого відбудуться також:

— Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури» на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки;

— обласні дистанційні огляд-конкурс народної інструментальної музики «Калинова сопілка» та конкурс читців «Мій любий краю», присвячені 150-й річниці від дня народження Лесі Українки;

— квест, присвячений біографії і творчості Лесі Українки в рамках проекту «Гейміфікація: вчимось граючи»;

— онлайн-лекції про творчість Лариси Косач на тему: «Леся Українка: повернення до Волині» (з циклу «Ювіляри року»), зустріч з учнівською молоддю «Нехай мої струни лунають...».

Історико-культурний заповідник «Старий Луцьк», адміністрація якого розташована в будинку, де в 1891-му жила родина Косачів, проведе щорічну наукову конференцію «Любартівські читання», яка буде присвячена ювілею геніальної поетеси.

Волинською обласною філармонією спільно з Волинським національним університетом імені Лесі Українки в рамках меморандуму про співпрацю буде проведено літературно-мистецький вечір «І в серці моїм переможнії співи лунають».

Волинською обласною бібліотекою для дітей заплановано до ювілею Лесі Українки: літературне дослідження «Стежками краси і любові», Лесині читання «Хотіла б я піснею стати», буктрейлер за твором Лесі Українки «Лісова пісня».

Управлінням культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації спільно з Обласним науково-методичним центром культури заплановано провести у липні ІХ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Заходи розгортатимуться в Луцьку, Ковелі, Колодяжному.

На серпень 2021-го запланована Міжнародна конференція до 150-річчя з дня народження Лесі Українки (за сприяння Світової федерації українських жіночих організацій та Всеукраїнської громадської організації Союз українок).

У жовтні у Волинському обласному театрі ляльок відбудеться ХХV Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки «Лесина осінь» (до окупації Росією Криму він проводився в Ялті). У листопаді в Луцьку заплановано провести VІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Лесі Українки. Також упродовж року відбуватимуться літературні читання, виставки, науково-освітні заходи, літературні вечори.

Серед затверджених обласною комісією об’єктів, які фінансуватимуться в 2021-му за кошти Державного фонду регіонального розвитку, передбачено і ремонт Лесиного «білого» і «сірого» — батьківського — будиночків у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки в селі Колодяжному.

Леся Українка любила Волинь і волинян, ми відповідаємо їй взаємністю.

Волинська область.

Фото автора.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.