Дмитро Кулеба разом зі своїми колегами з Литви та Польщі Габріелюсом Ландсбергісом і Збігнєвом Рау обговорили найгостріші питання, які нині стоять перед країнами регіону.

Серед них Д. Кулеба, зокрема, назвав безпекові виклики, протидію COVID-19 і російській дезінформації. «В усіх зусиллях ми сильніші, коли формуємо майбутнє нашого регіону Центральної Європи між Балтійським і Чорним морями разом», — підсумував очільник українського зовнішньополітичного відомства перед початком зустрічі.

На «білоруську» частину зустрічі з ініціативи України запросили лідерку опозиції Світлану Тихановську. Як пізніше розповів Д. Кулеба, всім добре відома позиція О. Лукашенка, а «сьогодні ми почули думку протилежної сторони». Він додав, що Україна, Литва та Польща тепер вивчать усі позиції і прохання, які озвучила Тихановська.

Нагадаємо, про створення «Люблінського трикутника» Україна, Польща і Литва оголосили в липні 2020 року. Напередодні вчорашньої зустрічі МЗС підсумувало, що сукупно потенціал «Люблінського трикутника» це: 84 млн населення, 778 млрд дол. ВВП, 7,8 млрд дол. торгівлі України з країнами-партнерками по трикутнику (дані за січень—листопад 2020 року), вихід до трьох морів — Азовського, Чорного та Балтійського. Тож потенціал нового формату чималий, важливо, чи зможуть його учасники зробити «Люблінський трикутник» дієвим.

Вл. інф.