Хорватська газета Vecernji list зазначає, що в сусідній країні кілька тисяч мігрантів мешкають у тимчасових таборах у нелюдських умовах. Групи біженців накопичилися біля кордону з Хорватією, сподіваючись прорватися на її територію, а потім просуватися до країн Західної Європи. Хорватія зміцнила свій кордон додатковими засобами захисту й посилила контингент прикордонної поліції. А ось, як зауважив міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович, їхні боснійські колеги не справляються із ситуацією. Міністр рішуче підтримав плани ЄС про виділення п'яти мільйонів євро для зміцнення прикордонної поліції у Боснії і Герцеговині.

Він також нагадав про важливість намірів ЄС зі складання списку безпечних країн-реципієнтів і країн походження мігрантів, що значно прискорить і полегшить процес прийняття позитивних чи негативних рішень за заявками про надання притулку в державах - членах ЄС. З такою ініціативою кілька років тому виступив колишній голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Тоді Єврокомісія визначила й критерії, за якими та чи інша держава може вважатися безпечною. Це якщо в країні походження встановлено правопорядок, а застосування правових актів у демократичній системі й політична обстановка в цілому дозволяють довести, що в ній не чиняться загальні й цілеспрямовані переслідування людей, не застосовуються катування та інші негуманні або такі, що принижують людську гідність, форми поводження чи покарання, а також, якщо в ній відсутня небезпека насильства, пов'язана з міжнародним або державним збройним конфліктом.

Нинішня політика ЄС з надання притулку дозволяє країнам, які входять до нього, складати свої списки безпечних держав походження біженців. Однак це призводить до розбіжностей серед членів Європейського Союзу. Тому наявність такого переліку країн полегшить роботу міграційних служб, які діятимуть згідно із загальними критеріями ЄС.