Сьогодні в Парламентській асамблеї Ради Європи ухвалять рішення щодо повноважень російської парламентської делегації. Нагадаємо, що в перший день сесії їх оскаржила Постійна делегація Верховної Ради. У вівторок Моніторинговий комітет ПАРЄ затвердив попередній проект рішення, який пропонує підтвердити повноваження російської делегації без жодних обмежень. Це не стало несподіванкою. Після того, як у червні 2019 року було внесено зміни до регламенту ПАРЄ, накласти санкції на делегацію країни, що серйозно порушує статут організації, практично неможливо. Однак завдяки механізму оскарження українська делегація знову привернула увагу до систематичних порушень Росією міжнародного права та прав людини.

Підготовлений документ, що пропонує підтвердити повноваження російської делегації, водночас визнає, що з низки питань Росія відступила від зобов’язань перед Радою Європи і останнім часом істотно погіршила ситуацію. Зокрема, документ критикує зміни до конституції РФ, які дозволяють не виконувати рішення ЄСПЛ; надання парламенту Росії важелів впливу на Конституційний суд; додаткові кроки, спрямовані на закріплення незаконної анексії Криму тощо. Крім того, ПАРЄ засуджує авторитарні тенденції, що загострилися останнім часом; нові, більш жорсткі норми, що підривають право на свободу зібрань, боротьбу уряду РФ з неурядовими організаціями тощо. Окремий блок звинувачень стосується отруєння Олексія Навального та придушення протестів в Росії 23 січня, повідомляє «Європейська правда».

До слова, вчора, попри спроби російської делегації перенести цю дискусію, у ПАРЄ відбулися дебати щодо отруєння та арешту Олексія Навального. І хоча ухвалення резолюції з цього питання передбачено не було, однак тема нехтування Кремлем прав людини залишається в полі зору.

І тим дивнішим видається, що попри жорстку критику ПАРЄ уникає накладання нових санкцій, пояснюючи це бажанням розпочати діалог з РФ.

За таких умов члени української делегації визначили своїм завданням змусити Раду Європи «розплющити очі», використовуючи всі майданчики для дискусій. Народна депутатка Леся Василенко повідомила у Фейсбуці, що під час дебатів з питання імплементації країнами-членами рішень ЄСПЛ, вона «говорила про обов’язок об’єднати зусилля і знайти механізм змусити порушників нести відповідальність за свої злочини!» «Поки ми мовчимо,

Росія подає приклад іншим, розв’язує війни і підриває мир і безпеку в регіоні. ПАРЄ втрачає авторитет і повагу, а народ ставить справедливе запитання: а навіщо всі ці розмови, позови і суди, якщо порушники і далі порушують, причому залишаються непокараними». Леся Василенко повідомила, що в результаті виступів членів нашої делегації було підтримано три поправки до звіту щодо виконання рішень ЄСПЛ, «відповідно до яких РФ буде нести відповідальність за порушення прав людини в незаконно окупованому нею українському Криму. І відповідно до яких Росія має скасувати недолугі поправки до своєї конституції, що дають можливість ігнорувати рішення ЄСПЛ». «Це все підвищує шанси, що рішення ЄСПЛ у справі «Україна проти РФ» не лишиться просто тисячами друкованих літер на сотнях папірців», — підсумувала вона.

Учора Постійна делегація Верховної Ради України в ПАРЄ на чолі з головою Марією Мезенцевою провела робочу зустріч з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Під час зустрічі, зокрема, обговорювали: виконання рішень Європейського суду з прав людини; недавнє рішення ЄСПЛ по Криму (щодо юрисдикції та прийнятності) проти РФ; розширення Кримської платформи і її підтримку з боку Ради Європи; розширення проектів для Офісу Ради Європи в Україні, який є, до речі, найбільшим офісом зі всіх країн-членів, а також призначення майбутнього очільника Офісу тощо. Також було порушено питання про ситуацію в Білорусі та захисту прав людини в цій країні. Окрім того, наша делегація обговорила майбутній візит пані генеральної секретарки до України, який, потенційно, відбудеться вже цією весни.

***

26 січня уперше на посаду генерального секретаря ПАРЄ було обрано жінку. За грекиню Деспіну Хатзівассіліу-Цовіліс проголосувало 96,46% членів асамблеї. Строк її повноважень — п’ять років і починається 1 березня 2021 року. Кар’єру в Раді Європи Деспіна Хатзівассіліу-Цовіліс розпочала у 1993 році в Європейській комісії з прав людини. Більш як 20 останніх років вона працює у ПАРЄ, очолюючи її комітети з моніторингу та з політичних питань. Має науковий ступінь доктора права.