Минулої неділі в більшості великих міст країни відбулася друга хвиля акцій на підтримку заарештованого опозиціонера Олексія Навального. Влада всіляко намагалася залякати охочих вийти на вулиці, попереджаючи про затримання та відкриття кримінальних справ.

У Москві в неділю в центрі не працював метрополітен. Поїзди проходили центральні станції без зупинки. «Це не можна з чимось порівняти. Такого не було ані 1991-ого, ані 1993-го, коли в Москву вводили танки, — заявив активіст Максим Кац. — Аналогію можна провести лише з 16 жовтня 1941 року, коли виникла загроза здачі столиці Гітлеру, і місто готувалося до евакуації. Ті події отримали назву московська паніка».

Кожне перехрестя у середині Бульварного кільця столиці охоронялося. Усі переходи до Луб’янської площі було наглухо забарикадовано. «Заходи з безпеки порушували життя у місті більше, ніж самі протести», — підсумувала політологиня Катерина Шульман.

Представники Росгвардії, до якої в РФ належить й ОМОН, цього разу набагато жорсткіше поставилися до учасників мітингів. Російський правозахисний портал «ОВД-Инфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту, повідомив про 5135 затриманих майже в 90 містах по всій Росії, а також в окупованому Криму. Таким чином, затриманих було більше, ніж тиждень тому, 23 січня. Найбільше — в Москві (1653) і Санкт-Петербурзі (1159). Ще в п’яти містах — від сотні до двохсот затриманих. Також повідомляють про більш ніж сто затриманих журналістів та інших працівників засобів інформації. За повідомленнями, в перебігу розгону акцій поліція застосовувала грубу силу, а також електрошокери. Є потерпілі, але їхня кількість ще не відома.

До критики дій російської влади приєдналися Європейський Союз і правозахисні організації.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель написав у Твіттері: «Глибоко шкодую через масові затримання і несумірне застосування сили проти демонстрантів і журналістів у Росії, що знову сталися сьогодні. Люди повинні мати можливість здійснювати своє право на демонстрації без побоювань про репресії. Росія має виконувати свої міжнародні зобов’язання».

Із 4 по 6 лютого запланований візит Борреля до Росії для його зустрічей із представниками влади країни і громадянського суспільства. Його вже закликали скасувати цей візит.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що всі мирні демонстранти, затримані в Москві та інших містах Росії, мають бути негайно й безумовно звільнені, а всі випадки незаконного застосування сили з боку поліції мають бути оперативно й ефективно розслідувані.

Раніше, 31 січня, дії російської влади різко розкритикували в США.

«Сполучені Штати засуджують постійне застосування суворої тактики проти мирних демонстрантів і журналістів із боку російської влади другий тиждень поспіль. Ми знову закликаємо Росію звільнити затриманих за те, що вони здійснювали свої права людини, включно з Олексієм Навальним», — написав у Твіттері державний секретар США Ентоні Блінкен.

У Москві у відповідь традиційно звинуватили США в «грубому втручанні у внутрішні справи Росії».

Вл. інф.