У зв’язку з інформацією про захоплення з 1 лютого в М’янмі влади військовими та оголошенням надзвичайного стану Посольство України в Таїланді закликало громадян України, які на даний момент перебувають у М’янмі, протягом найближчого часу, за відсутності нагальної потреби, відмовитися від подорожей країною, уникати масових зібрань, залишатися вдома та зберігати спокій.

«Незважаючи на обмеженість телефонного зв’язку/Інтернету просимо скористатися будь-якими можливостями повідомити Посольству України в Королівстві Таїланд інформацію щодо вашого перебування у М’янмі (ПІБ українською і англійською мовою, номер паспорта, адреса, мобільний/контактний телефон). Інформацію просимо надсилати на електронну адресу consul_th@mfa. gov.ua або повідомляти в інший можливий спосіб, зокрема безпосередньо на «гарячу лінію» Посольства України в Таїланді +66970107760, а також Почесному консульству України в Республіці Союз М’янма з резиденцією у місті Янгон (Mr. Chit Hlaing, Mobile: +9595406502; Mr Myint Tun (Tony), Mobile: +959788823279)», йдеться у повідомленні. Посольство також рекомендує громадянам України, які планували найближчим часом поїздку до М’янми, утриматися від відвідання цієї країни до стабілізації ситуації.
1 лютого військові М’янми відсторонили від влади цивільне керівництво країни на чолі з фактичною лідеркою держави, нобелівською лауреаткою Аун Сан Су Чжі (на знімку) та оголосили надзвичайний стан, що триватиме протягом року.

Роль перехідного глави держави перебрав на себе колишній генерал, віце-президент М’їн Све. Однак вся повнота влади належатиме очільнику збройних сил Міну Ауну Хлайну, повідомляє DW.

«Ці події означають важкий удар для демократичних реформ у М’янмі», — відреагував на переворот генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Він наголосив, що «Національна ліга за демократію» отримала потужний мандат від народу країни, який прагне демократії, миру, прав людини та сили права.