Голова ОДА відзначив активну участь етнічних румунів з Тячівського та Рахівського районів області у завершальній стадії процесу децентралізації. Чимало з них, зі слів голови, нині стали успішними керівниками громад і показують приклад толерантного співіснування поряд з українцями, угорцями та представниками інших національностей.

Посол у свою чергу розповів, що Румунія уважно стежила за цими процесами. І додав, що закарпатське Солотвино є тим населеним пунктом, у якому за сприяння цієї реформи та підтримки обох країн вдалося реалізувати чимало позитивних для місцевої громади справ. Тому його ставлять за приклад іншим областям України, де реалізовуються українсько-румунські проекти і де проживають етнічні румуни.

Водночас посол висловив стурбованість закриттям Солотвинського ліцею-інтернату з румунською мовою навчання імені Емінеску, утримання якого, за його інформацією, обходиться у близько 450 тисяч гривень на рік.
Голова Закарпатської облради пояснив, що, згідно з новим законом про повну загальну освіту, в навчальному закладі типу «ліцей» не може навчатися всього 68 учнів, як є у Солотвині. Водночас Олексій Петров сказав, що Закарпаття та Україна зацікавлені в мирному і гармонійному співіснуванні українських румунів та українців. Тому, інформує прес-служба облради, запропонував вихід для збереження цього навчального закладу через перейменування його в школу імені Емінеску.

Крістіан-Леон Цуркану також відзначив побудову мосту і пункту пропуску між Білою Церквою та Сігету Мармаціей як наймасштабніший за останні роки проект українсько-румунської співпраці. Він висловив сподівання, що реалізація цього задуму вже найближчим часом перейде з переговорної частини в практичну площину.

У відповідь Олексій Петров (на знімку другий ліворуч) поінформував посла, що з української сторони в цьому напрямку вже завершено проектно-кошторисну документацію, проведено експертизу, виділено земельну ділянку і навіть передбачено фінансування дороги, яка має з’єднати сусідні країни. Далі очільник облради також розповів про плани побудови ще одного пункту пропуску між селами Яблунівка (Україна, Хустський район) — Ремете (Румунія). Цей перехід має з’єднати амбітний міжнародний маршрут під назвою «Мале Карпатське коло» і пожвавити міжнародні зв’язки між сусідніми країнами.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.