Квіти додають настрою, надихають. Споглядання цієї барвистої природної краси віддзеркалюється в нашому серці приємними відчуттями, піднесенням. Подарований букет — це ще й емоції, вдячність, повага, кохання.

Та минає час — і навіть дорогий букет потрапляє на смітник. А так хочеться залишити його не лише в спогадах, а й продовжити споглядання та переживати наново пов’язані з ним емоції.

Колись для того використовували гербарій. Висушені пелюстки можуть зберігатися десятиліттями. Однак з часом втрачають форму і красу. Є й інший спосіб консервування: у пластикових прозорих кулях.

Придбати кулі можна у спеціалізованих крамницях декору або ж через інтернет-сайти. Комплектуються із двох половинок, які після наповнення легко скласти в єдину сферу. Зверху є отвір для зав’язування стрічки, тож готовий виріб можна причепити на гілочку: у природному вигляді або ж тоновану звичайною фарбою.

Найкраще підходить висушування троянд невеликими бутончиками. Так само — жасмину, навіть делікатних нарцисів. Їхні пелюстки у вазі стають майже прозорими, наче крила метелика. Тюльпани також майже не втрачають форми і кольору, але їх треба зберігати пелюстками насипом, бо велику квітку важко висушити. Волошки, чорнобривці, підсніжники та інші первоцвіти — все годиться. Підходить маруна дівоча — її білі суцвіття майже не змінюються від зберігання. Взимку можна набрати пелюсток і в квіткових крамницях, де їх продають недорого насипом.

Із висушених пелюсток троянд чи тюльпанів складаємо квітку. Для того склеюємо їх уважно за допомогою пістолета з поліетиленовими стержнями. Обережно складаємо готову квітку до півкулі, зверху ще зо дві. Накриваємо іншою півсферою. Троянди не варто ще з чимось поєднувати. А яскраві помаранчеві ліхтарики фізаліса вигідно доповнять контрастні дрібненькі суцвіття жасмину, маруни дівочої, волошок.

Доповнити кулі можна і чимось особливим. На згадку підійдуть маленькі записки, листівочки. На День закоханих — у вигляді червоного сердечка, із побажаннями. Лише уявіть, як щемливо буде їх відкривати через кілька місяців, щоб замінити новими квітами.

Такі власноруч зроблені іграшки будуть ще привабливішими, коли до пелюсток додати дрібно нарізаний дощик, або ж самі пелюстки чи півкулі зсередини збризнути лаком для волосся і легенько притрусити порошковидним блиском (його продають у крамницях для декору).

Ось так в одній кулі можна зберегти маленький відрізок нашого життя та великий всесвіт наших спогадів і почуттів.

Фото автора.