Трагедії, що забрала життя трьох пацієнтів і молодої дівчини — лікаря-анестезіолога. Своєю інформацією та міркуваннями з цього приводу поділився директор лікарні Володимир Шинкаренко (на знімку).

За його словами, першим, хто виявив і погасив загоряння, був черговий лікар Олександр Александров. Він притушив вогонь вогнегасником. А далі вже було задимлення. І лікар без фільтруючого протигаза, якими лікарня не оснащена, далі вже нічого зробити не зміг. Прибули співробітники ДСНС, провели свою роботу, загасили те, що тліло, і залили водою те, що ще залишалося працювати.

Постраждали лікар-анестезіолог, який за пару хвилин вийшов із цього боксу, і медбрат. Вони надавали допомогу й були обпалені вогнем, який просочився через двері.

Підвели особливості обладнання?

Володимир Шинкаренко зазначив, що персонал закладу активно співпрацює зі слідством: надає всі необхідні документи та усілякі свідчення.

«Усі зацікавлені в тому, щоб було зроблено правильний висновок. І щоб це більше ніколи в жодній лікарні України та Запоріжжя не повторилося. Бо дуже багато лікарень також, як і ми, оснащені подібним обладнанням. І багато лікарень не мають того, чого не маємо й ми», — каже Володимир Шинкаренко.

Над визначенням причин того, що сталося, працюють спеціальна лабораторія ДСНС і криміналістична лабораторія.

Подібний випадок нещодавно стався в Санкт-Петербурзі. Там вибухнув апарат ШВЛ, загинуло п’ятеро людей. П’ять випадків було в Туреччині. Були вони й у Західній Європі.

За словами директора, після 2013 року, коли в Лисичанську чи Луганську вибухнув кисневий балон, їх у лікарні не використовували. А інформацію про те, що такі балони в лікарні все-таки перебували й спричинили вибух, Шинкаренко називає нісенітницею: «Застосовуємо рекомендовані кріоциліндри. Це інший тип: у балонах міститься газоподібний кисень, а тут — рідкий медичний кисень, який стає газоподібним тільки коли доходить через систему трубопроводів. Вибух кисню може статися там, де є мастило. В іншому випадку кисень тільки додає температури й можливості горіння, коли є відкритий вогонь».

Починають призначати винних

Зазначимо, що 10 лютого відбувся суд над завгоспом медичної установи Ігорем Носовим. Той заявив, що відповідальність за медичне обладнання несе персонал, а він до нього не має жодного стосунку: «Я не проводжу регулярних перевірок, ми з апаратурою не працюємо, мої співробітники до неї не підходять, вона за мною не значиться. Відповідаю тільки за вивезення побутового сміття, ремонт доріг і фарбування».

Зараз Ігор Носов перебуває під нецілодобовим домашнім арештом. Прокуратура вимагає помістити його до СІЗО. Але апеляційний суд не прийняв сторону прокуратури. І наступне засідання перенесли на 17 лютого.

«Із приводу винесення підозри моєму співробітнику та товаришу: органи, які його ухвалили, нехай і несуть за це відповідальність. Не розумію, навіщо це було робити. Людина працювала, працює й, думаю, працюватиме на своєму місці. У ту трагічну ніч він, як і я, був тут — ми евакуювали хворих і організовували транспортування загиблих. За посадовою інструкцією він, як будь-який завгосп, відповідає за господарство на території лікарні», — коментує Володимир Шинкаренко.

І додає, що з медперсоналом проводять інструктаж інженер з техніки безпеки або навчені керівники підрозділів. Є відповідальний за пожежну безпеку у відділенні. Ця інформація є в слідчого.

Влада не зреагувала на сигнали про сигналізацію

Що стосується обвинувачень у бездіяльності адміністрації в питаннях обладнання системи протипожежної сигналізації, то Володимир Шинкаренко заявляє про те, що із цього приводу зверталися до облдержадміністрації.

«Під час перебування обласним депутатом я звертався й до колег-депутатів. Усі фракції вирішили нам допомагати і звернулися по виділення коштів. Але ми їх так і не отримали. За ті невеликі кошти, які все-таки одержали, зробили проектну документацію, згідно з якою за наявності коштів можемо по усіх корпусах провести сучасну протипожежну сигналізацію», — розповів він.

Іншим нюансом стала вимога перевісити вогнегасники на іншу висоту — це виконали.

«За кілька років ми з депутатами облради вибили для нас ці кошти. І в п’ятиповерховому корпусі повністю замінили пожежний водопровід, який просто на ладан дихав. Свого часу його виконували господарським способом, використовували не суцільнокатані труби, а зварені. І згодом шви втратили герметичність. Тому водопровід був замінений на сучасний і сьогодні перебуває в належному стані. Але під час пожежі його не використовували — виявився непотрібним», — каже директор.

Сьогодні лікарня працює в штатному режимі, надаючи допомогу хворим з коронавірусом і іншими інфекційними патологіями, наприклад, кишковими інфекціями. Надалі планують приймати ще більше людей. Постраждале відділення після всіх висновків буде відремонтовано й продовжить лікувати. Пацієнти, яких евакуювали до інших лікарень, проходять лікування, двоє готуються на виписку. Постраждалий лікар зі стаціонару виписаний.

Володимир Шинкаренко також спростував інформацію про своє відсторонення від роботи: «Як громадянин уважаю, що від мене більше користі, коли я керую лікарнею й співпрацюю зі слідством, ніж якщо буду просто відсторонений».

ДУМКА 

«За нашими попередніми даними, там перебувало троє хворих на апаратах ШВЛ. Ці апарати були високого класу, два з них закупили восени минулого року. Ще один також не був старим — максимум два-три роки. Усі вони експлуатувалися без зауважень. Це було сучасне обладнання, забезпечене функцією, яка використовується для лікування ковідних хворих — це збільшена подача кисню, за рахунок чого пацієнти виживають. Можливо, у цьому й полягає причина», — наголошує Володимир Шинкаренко.

ЦИТАТА

«У мене не вистачить пальців на руках і ногах для того, щоб підрахувати, скільки разів і упродовж скількох років ми зверталися із приводу обладнання системи протипожежної сигналізації. Багато лікарень сьогодні її не мають. Але навіть якби вона й була в цьому боксі... Це трапилося за лічені хвилини, за лічені хвилини загоряння і скінчилося», — наголосив директор лікарні.

Фото автора.