Учасники зустрічі проаналізували конкурентні переваги Житомирщини, в яких зацікавлений бізнес Німеччини. Це, зокрема, вигідне логістичне сполучення та висококваліфікований і конкурентоспроможний персонал для існуючих та нових підприємств. Нині область активно залучає інвесторів у більш як 20 ключових секторах економіки. 

Окремо порушили й актуальну тему процесу децентралізації на Житомирщині. Віталій Бунечко зауважив, що об’єднані територіальні громади в Україні є магнітами, де малий та середній бізнес повинен отримувати сприятливі умови для зростання. 

Учасники зустрічі також обговорили ідею про те, що кожен регіон повинен мати свій пріоритетний бізнес-напрямок. При цьому територіальні громади мають бути привабливими для бізнесу, який є запорукою стабільності громад. Необхідно правильно й раціонально використовувати існуючі фінансові ресурси на створення відповідної інфраструктури.

Александер Маркус у свою чергу запропонував допомогу в сприянні бізнес-структурам поліського краю у виході на ринок Німеччини. На його думку, в Німеччині мають бути якомога більше представлені окремі регіони України, а робота з кожною українською компанією має вестися індивідуально. З цією метою Житомирщина долучиться до електронного каталогу підприємств-експортерів Німецько-української промислово-торговельної палати.

Серед прикладів ефективної співпраці ОДА, Агенції регіонального розвитку Житомирської області та AHK Ukraine у вирішенні питань за проектами з німецькими інвестиціями учасники зустрічі назвали, зокрема, врегулювання юридичних моментів стосовно підприємства «НПЦ СЕРВІС», яке входить до складу групи відомої німецької компанії «Норддойче Пфланценцухт Ганс-Георг Лембке КГ». Це допоможе створити додаткові робочі місця та залучити понад сім мільйонів євро. Найближчим часом планується будівництво складських приміщень, пакувального цеху та лінії, на якій перероблятимуть ріпак. Будівництво триватиме до кінця 2021 року.

«Вдячний пану Маркусу та його колегам за теплу зустріч, щиру гостинність і високий рівень нашого обговорення. Думаю, що ми надалі будемо набагато привабливішими для європейських компаній, аніж раніше, а зростання бізнес-контактів відбуватиметься у геометричній прогресії, -- підсумував результати зустрічі Віталій Бунечко.

На знімку: Віталій Бунечко (другий ліворуч) на зустрічі з представниками AHK Ukraine.

Фото зі сторінки Віталія Бунечка у Фейсбуці.