Проект, який має на меті актуалізувати чеську культурну (зокрема архітектурну) спадщину як органічну частину сучасного міського ландшафту Ужгорода, обговорили міський голова Богдан Андріїв з очільницею Чеського центру в Києві Радкою Рубіліною.

Гостя розповіла про діяльність центру, який має в Україні 10 регіональних представництв, зокрема і в Ужгороді. Саме тут працюють над створенням нового туристичного маршруту, що поєднає три десятки об’єктів чеської культурної спадщини міжвоєнного модернізму. Серед них — район Малий Ґалаґов (який має шанс потрапити до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО), палац Баті на площі Театральній, школа №3, будівля водоканалу тощо.

У рамках проекту плановано виготовити інформаційні листівки із зображеннями об’єктів, які внесені до туристичного маршруту, з текстовим доповненням на звороті.

Як зазначила Радка Рубіліна, проект фінансує чеська сторона, від Ужгородської міськради потрібні дозволи на розміщення табличок із QR-кодами, які потім внесуть на гугл-карти, а також інформаційна підтримка.

Богдан Андріїв запевнив, що міська влада підтримує такі ініціативи, розповів про співпрацю з містами-побратимами Чеська Ліпа та Їглава, вивчення чеської мови в спеціалізованій школі І—ІІІ ступенів №3, про проведення в Ужгороді фестивалю «Чеські дні в Україні».

Як зазначає прес-служба міськради, до реалізації наміченого залучені й науковці Ужгородського національного університету та Національного архіву Чеської Республіки, представники чеського краю Височина та інші.

Ужгород.