На знімку: за примарсенням апарату стежив президент США Джо Байден, який згодом привітав співробітників НАСА.

Землю Perseverance покинув 30 липня минулого року. За понад шість місяців польоту апарат подолав 470 мільйонів кілометрів, а висадився вчора в 45-кілометровий кратер Єзеро на західній околиці рівнини Ісіди в північній півкулі Марса.

До речі, для таких польотів, певно, доведеться використовувати й нове слово — примарсився. Бо приземлитися на Марс вочевидь не можна.

Сигнал про вдале примарсення надійшов до НАСА за 11 хвилин 22 секунди, подолавши майже 200 мільйонів кілометрів. До речі, на борту марсохода, окрім наукових інструментів, є три флешки з 11 мільйонами імен жителів Землі, зокрема і 75 тисяч українців.

Це вже буде дев’ята посадка апаратів НАСА на Марс. Один із них — Curiosity («Цікавість») все ще активний. З моменту посадки в 2012 році він вже подолав 23 кілометри по поверхні планети.

Марсохід Perseverance шукатиме ознаки існування в минулому планети мікробіологічних форм життя. А саме, він збере зразки ґрунту, також вивчатиме клімат і погоду.

Вперше у складі місії на Марс буде безпілотник — 1,8-кілограмовий міні-гелікоптер Ingenuity («Винахідливість»). Досі в рамках марсіанських місій не використовувалися апарати, здатні літати в атмосфері. За допомогою дрона відпрацьовуватимуть технологію таких польотів.

НАСА та Європейська космічна агенція планують 2026 року запустити ще один марсохід, який має забрати пробірки зі зразками, які збере Perseverance, та доставити їх на Землю.

Фото зі сторінки Джо Байдена у Твіттері.