Про це заявив заступник голови МЗС Євгеній Єнін в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Буквально з найперших днів трагедії українські слідчі вийшли на контакт з іранськими колегами. І направили запити про міжнародно-правову допомогу. Водночас, на жаль, відповіді на ці запити або приходять зі значними затримками, або не містять фактичної інформації, яка вкрай потрібна для просування українського розслідування», — наголосив Єнін.

За його словами, МЗС неодноразово наголошувало на переговорах з Іраном, що Україна, як і вся цивілізована міжнародна спільнота, зацікавлена в прозорості цього процесу. «Ми наполягали, щоб Іран привідкрив завісу над тими подіями принаймні для вузького кола спеціалістів. Ми запропонували й створення спільної слідчої групи. Ми наголошували на проведенні спільних слідчих дій. Але до сьогодні іранська сторона не відповіла нам позитивно на ці пропозиції», — сказав він.

Варто відзначити, що Київ не вперше звинувачує Тегеран у відсутності конструктивного діалогу в справі розслідування авіакатастрофи. МЗС України навіть погрожувало іранським посадовцям міжнародним судом ООН через те, що ті місяцями не передавали на дослідження «чорні скриньки» збитого «Боїнга». За весь минулий рік вдалося провести лише два раунди переговорів з приводу аварії, і ті відбулися за зачиненими дверима. Тим часом родини загиблих чекають справедливості й компенсацій.

Нагадаємо, пасажирський літак авіакомпанії «МАУ», який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран — Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Іранська влада визнала, що літак помилково збили військові.

Вл. інф.