«Ми поки що не знайшли джерело вірусу, тому необхідно продовжити наукові дослідження і докласти до цього всіх зусиль», — з такими словами днями на прес-брифінгу, присвяченому виходу доповіді про походження вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, виступив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус.

Група з 34 учених з Австралії, Великої Британії, В’єтнаму, Німеччини, Данії, Катару, Кенії, Китаю, Нідерландів, Росії, США і Японії в січні побувала з місією в китайському місті Ухані, де, згідно з наявними даними, зафіксовано перші випадки зараження.

Фахівці вивчили чотири версії походження вірусу: передача від дикої тварини до людини, передача через тварину-посередник, зараження через заморожені продукти харчування і витік з лабораторії.

Науковцям так і не вдалося дійти якогось остаточного висновку й повністю спростувати чи, навпаки, підтвердити одну з існуючих гіпотез.

Під час поїздки в експертів виникла низка питань, на які належить знайти відповіді в ході подальших досліджень, йдеться у доповіді.

Голова ВООЗ наголосив, що, хоча вчені отримали доступ до великих обсягів інформації, для вивчення перших випадків зараження коронавірусом їм потрібні додаткові дані від китайської влади, в тому числі, біологічні зразки, одержані у вересні 2019 року.

«Я спілкувався з командою науковців, вони розповіли мені про труднощі, з якими зіткнулися, коли намагалися отримати доступ до «сирих» даних. Я сподіваюся, що надалі в ході спільних досліджень відбуватиметься більш своєчасний і повний обмін даними», — сказав Тедрос Гебреєсус.

Окремо слід зазначити, що експерти відвідали кілька лабораторій в Ухані й дійшли висновку: імовірність того, що вірус передався людині в результаті витоку з лабораторії, украй мала. Однак голова ВООЗ вважає, що аналіз цієї версії був недостатньо глибоким: потрібно більше даних і необхідні подальші дослідження, повідомляє Центр новин ООН.