«Ми занепокоєні нещодавньою ескалацією російської агресії у східній Україні, в тому числі достовірною інформацією про рух російських військ на українських кордонах та в окупованому Криму», — сказав під час брифінгу в понеділок речник Державного департаменту США Нед Прайс, цитує «Голос Америки». Він нагадав, що російські дестабілізуючі дії підривають прагнення деескалації, які були закріплені в угоді за посередництва ОБСЄ у липні минулого року.

«Ми обговорюємо наше занепокоєння щодо цієї ескалації і порушення режиму припинення вогню та регіональне напруження з нашими союзниками по НАТО», — зазначив речник американського зовнішньополітичного відомства. Також він наголосив, що США неодноразово заявляли: вони підтримують Україну перед обличчям залякувань та агресії з боку Росії.

Водночас занепокоєння ситуацією на сході України вкотре висловили й у НАТО. Речниця Альянсу Оана Лунгеску в коментарі німецькому виданню WELT запевнила, що Брюссель застерігає Росію від подальшої ескалації ситуації в Україні на тлі переміщення російських військ біля українського кордону та збільшення кількості порушень угоди про припинення вогню на Донбасі.

«НАТО продовжуватиме підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України. Ми залишаємось пильними і продовжуємо дуже уважно стежити за ситуацією», — сказала речниця Альянсу.

За словами Лунгеску, «дестабілізаційні заходи з боку Росії підривають усі зусилля щодо деескалації напруженості у рамках укладеної за участі ОБСЄ угоди про припинення вогню від 27 липня 2020 року».