«Справді бачимо збільшення кількості пострілів», — сказав Володимир Зеленський на початку зустрічі. Президент додав, що Україна здійснила потужні кроки задля деескалації ситуації на сході, коли домоглася запровадження з 27 липня сталого режиму припинення вогню. Це мало результат — з початку дії режиму тиші до грудня 2020-го спостерігалися лише поодинокі постріли та значно зменшилася кількість загиблих захисників, констатував він. Однак, зауважив глава держави, з грудня почалося ускладнення, і до цього часу Україна втратила понад 20 своїх воїнів. У зв’язку з цим наша держава постійно закликає до дотримання режиму припинення вогню у тому форматі, в якому він діяв торік після 27 липня.

Також на зустрічі з головою Військового комітету НАТО Стюартом Пічем Президент України порушив питання дезінформації як потужного інструмента в гібридній війні.

Водночас у НАТО продовжують стежити за ситуацією довкола Донбасу. «Голос України» уже повідомляв, що минулого тижня відбулося засідання Північноатлантичної ради з цього приводу, а днями ситуацію на сході України обговорили представники п’яти країн — членів Альянсу: США, Британії, Канади, Литви, Польщі. Міністри оборони цих держав провели віртуальні переговори, під час яких йшлося про потенційні можливості підтримки України у сфері безпеки й оборони. Про це сказано в офіційному повідомленні Пентагону, оприлюдненому за результатами обговорень, передає Укрінформ.

«Лідери підтвердили тверду підтримку суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичних прагнень України й обговорили занепокоєння у зв’язку з посиленнями військової активності РФ у регіоні», — зауважили в американському оборонному відомстві.

При цьому наголошується, що сторони підтвердили наміри провести навчання та забезпечити підтримку Україні з метою посилення оборонних можливостей ЗСУ, а також досягнення прогресу в питаннях оперативної сумісності з НАТО. Ініціатором зустрічі став державний секретар з питань оборони Великої Британії Бен Уоллес.

Водночас деякі члени НАТО переконані, що вступ України до організації вже на часі. Так, днями міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив, що Вільнюс запропонує союзникам по НАТО надати Україні план дій щодо членства (ПДЧ), який дозволить країні стати членом Північноатлантичного альянсу, повідомляє «Європейська правда». «Найближчим часом ми повинні знову звернутися до колег з листом, щоб розглянути можливість надання ПДЧ Україні. Я переконаний, і ми вже почали обговорювати це питання з нашими колегами з країн Балтії, що НАТО могло б повторити свою пропозицію про надання Україні плану членства», — сказав Г. Ландсбергіс. За його словами, це буде «сильним сигналом для Росії про те, що трансатлантичний напрямок, обраний Україною, цінується і має підтримку в країнах НАТО». Міністр також сказав, що питання України необхідно обговорити на саміті НАТО в червні.

Проте міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич вже заявив про необхідність надати Україні План дій щодо членства в НАТО на тлі ескалації з боку Росії.

В інтерв’ю національному мовнику LTV Zinu Dienests, переклад якого наводить Посольство України в Латвії, Едгар Ринкевич нагадав: «Україна вже протягом 15 років намагається приєднатися до НАТО шляхом отримання Плану дій щодо членства». «Мабуть, вже таки час надати цей план Україні. Це буде як мінімум сигналом від нас, що українці не залишаться без підтримки. Я однозначно підтримаю таке рішення», — сказав міністр закордонних справ Латвії. За його словами, НАТО уважно спостерігає за тим, як Росія стягує війська до кордонів України. Наразі достеменно не зрозуміло, що це: демонстрація сили чи реальна агресія. Але є всі підстави для занепокоєння.