Епідеміологи пояснюють це тим, що в країні пізно запровадили захисні заходи, які до того ж багато хто намагається обходити. 

Політики з опозиційної партії Внутрішня македонська революційна організація -- Демократична партія за македонську національну єдність (ВМРО-ДПМНЄ) звалюють провину за людські втрати на уряд Зорана Заєва, який вчасно не потурбувався про закупівлю вакцин, тому країна значно відстає від сусідів за темпами імунізації. Нині в лікарнях перебувають 22 485 осіб, заражених COVID-19. 

Міністр охорони здоров'я Венко Філіпче 9 квітня в ефірі телепередачі «Тільки інтерв'ю» на Kanal 5 повідомив, що медики отримали вже другу партію вакцини «Спутник V» і першу партію AstraZeneca, яка була безплатно запропонована країні по лінії міжнародної програми COVAX. Перше щеплення зробили всім медикам, які лікують хворих з коронавірусом. Почали також робити щеплення мешканцям будинків для людей похилого віку, а також безпритульним, яких включили в групу ризику, оскільки вони пересуваються вулицями й можуть бути рознощиками хвороби. 

Міністр нагадав, що в країні продовжують діяти суворий масковий режим і комендантська година. Всі готелі й ресторани зачинили двері до особливого розпорядження санітарної влади. Він зізнався, що зараз епідеміологів найбільше турбують свята, що наближаються, -- Великдень і священний для мусульман місяць Рамадан, коли всі прагнуть відвідати церкви й мечеті. Занепокоєння посилюється тим, що в сусідній Албанії говорять про пом'якшення заборон, а в Греції вже дозволили відвідувати служби під час Страсного тижня. Правда ті, хто вимагає допускати вірян у церкви, замовчують, що в Греції суворо обмежили кількість людей, які можуть бути присутніми в храмах.  Глава міністерства охорони здоров'я не тільки нагадав про це, а й навів як приклад Туреччину, де на час Рамадану навіть посилили заходи безпеки. Він звернувся до лідерів релігійних конфесій із проханням усвідомити серйозність епідеміологічної ситуації, що склалася, і закликати вірян залишатися на свята вдома. Це багатьом врятує життя чи вбереже від складного й тривалого лікування, а також від наступних ускладнень.