Відкрилися вони з пленарного засідання, яке за згодою сторін проводилося у відеорежимі.

Як повідомила сербська газета «Політика», в першому турі перемовин місія МВФ запропонувала обговорити стан грошово-кредитної політики й фінансової системи Сербії. І порівняти дві доповіді — сербських і міжнародних експертів.

Сторони домовилися надалі детально розглянути фінансові, грошові й загальні макроекономічні тенденції, що виникли в період пандемії коронавірусу. Вони також проведуть консультації за статтею IV статуту Міжнародного валютного фонду, що передбачає поглиблений аналіз макроекономічної структури Сербії, від якої залежать чимало політичних процесів у країні, а також намітять перспективи її економічного зростання. Наприкінці нинішніх переговорів МВФ дасть оцінку зовнішньої стабільності та стійкості міжнародного боргу Сербії. Від неї залежатиме подальше співробітництво МВФ із владою Белграда.

Делегації дали високу оцінку фінансової підтримки Сербії з боку США. По лінії американського урядового агентства USAID, яке відповідає за надання фінансової допомоги в ході розвитку партнерства, Белград отримав ще 22 мільйони доларів для подальшого проведення реформ.

Як повідомила міністр європейської інтеграції Сербії Ядранка Йоксимович, отримані кошти буде використано для боротьби з коронавірусом, зміцнення системи охорони здоров’я і збереження здоров’я громадян. За її словами, фінансова допомога США вже допомагає підвищенню конкурентоспроможності економіки Сербії на міжнародному рівні, підвищує ефективність служб, що надають різні послуги громадянам, які внаслідок поліпшення медіапростору отримують доступ до точної та правдивої інформації. Загалом це підвищує активність громадянського суспільства Сербії і наближає його до стандартів у ЄС та США.