За повідомленням dpa, про це остаточно домовилися міністр оборони США Ллойд Остін і його німецька колега Аннегрет Крамп-Карренбауер після проведених переговорів. Вони обговорили плани США про посилення їхньої військової присутності в Німеччині в рамках стратегії захисту партнерів НАТО, а також ситуацію на сході України.

Про це очільники військових відомств повідомили у спільній заяві після зустрічі. Зокрема, Аннегрет Крамп Карренбауер зазначила: «Звісно, під час переговорів ми обговорили поточну ситуацію на сході України… Ми підтримуємо велику стриманість, котру демонструє українська сторона. І ми єдині в думці, що розглядаємо дуже уважно, а також із серйозним занепокоєнням переміщення, нарощування військ російською стороною», — запевнила міністр оборони ФРН.

Ллойд Остін у свою чергу наголосив, що під час переговорів розглядалася низка міжнародних питань стосовно безпеки, важливої для обох країн. Він повідомив, що до осені США посилять військову присутність у ФРН, розмістивши на її території приблизно півтисячі солдатів і офіцерів. «Це добре для США і добре для НАТО», — цитує Остіна кореспондент Укрінформу.

За словами міністра оборони США, військові «посилять стримування та оборону в Європі, існуючу спроможність попереджувати конфлікти, а в разі необхідності — воювати і перемагати». За його словами, це створить більше можливостей для космічної, кібер- та електронної боротьби у Європі «і значно поліпшить дієздатність ударних сил за першим дзвінком захистити союзників».

Цікаво, що влітку 2020 року Дональд Трамп оголосив про виведення із ФРН 12 тисяч американських солдатів та офіцерів — значної частини 35-тисячного військового контингенту збройних сил США, котрі перебували в ФРН. Це рішення американського президента німецькою стороною було сприйняте як недружній акт у відповідь, спрямований на спробу стягнути з Німеччини більше грошей на оборонні заходи, в тому числі, на фінансування розташованих тут американських військових баз.

Хоча новий президент США Джо Байден зупинив виведення частини військ із Німеччини, проте повідомлення про збільшення тут контингенту американських військових підрозділів стало несподіванкою. На час, коли матеріал готувався до друку, крім думки міністра оборони США Ллойда Остіна, не були оприлюднені коментарі аналітиків, експертів і політиків вищої ланки влади.

Берлін.