Цього тижня однією з головних тем обговорення польських політиків стало звільнення з-під арешту, після дев’ятимісячного утримання, Славомира Новака — соратника Дональда Туска, міністра транспорту (2011—2013 рр.), відомого в нашій країні тим, що у 2016—2019-х виконував обов’язки голови Укравтодору.

Варто згадати, що одним із головних китів, на якому базує свою лінію обвинувачення, є український період діяльності С. Новака, за котрий польська генпрокуратура інкримінує йому «керування організованою злочинною групою та відмивання грошей». До слова, арешт польським Центральним антикорупційним бюро у липні 2020 року проводився на тлі гучних заяв про його корупційну діяльність, які лунали з вуст представників НАБУ в Києві і транслювалися польським державним телебаченням. До речі, тоді деякі польські експерти зауважували, що клопоти Новака в Україні почалися після візиту президента Володимира Зеленського до Варшави наприкінці серпня — на початку вересня 2019 р. У вересні минулого року вдома у С. Новака детективи ЦАБ виявили 4 мільйони злотих (майже 30 мільйонів гривень) у різних валютах.

Інші звинувачення слідчих в основному стосуються отримування С. Новаком хабарів у «польський період» його діяльності. Державні ЗМІ детально нагадують «довгий список звинувачень щодо «золотого хлопця» Громадянської платформи».

Проте дискусія навколо зміни Варшавським окружним судом запобіжного заходу С. Новаку із «тримання під вартою» на «перебування під адміністративним наглядом поліції із забороною виїзду з країни» після внесення мільйона злотих (понад сім мільйонів гривень) застави, набула широкого політичного розголосу.

Під «обстрілом» представників партії влади знову опинилися суди. Суддю, яка постановляла рішення, представляють як приналежну до «крайньої політизованої асоціації суддів «Юстиція». Також в її рішенні вбачають вплив Дональда Туска (нинішнього голови Європейської народної партії, прем’єр-міністра Польщі в 2007—2014 рр. та лідера Громадянської платформи), який минулої п’ятниці в інтерв’ю комерційному телебаченню ТВН заявив, що Новак де-факто є політичним в’язнем, бо нібито «С. Новака тримають під арештом, аби змусити давати певні свідчення».

У Генеральній прокуратурі заявили, що справа проти Новака «не має політичного характеру», та підкреслили, що не погоджуються із відмовою суду продовжити С. Новаку тримання під вартою на чергові три місяці. Прокуратура збирається опротестувати рішення суду, мотивуючи це тим, що перебування С. Новака на свободі дає йому можливість утруднити слідство та навіть втекти, бо суд не забрав його українського паспорта.

Водночас вітчизняна Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що «13 квітня 2021 року за результатами спільних та скоординованих дій з польськими колегами», зібрано достатні докази, які викривають громадянина України — кінцевого бенефіціарного власника групи компаній, що здійснюють свою діяльність у сфері дорожнього господарства на території України, в наданні колишньому керівнику Укравтодору неправомірної вигоди на загальну суму понад 575 тисяч доларів та 70 тисяч євро.