Але не всі водії платять їх. Протягом останніх двох років інспектори відділу з контролю над автомобільним рухом (КАТ) забрали водійські посвідчення у 40 036 злісних неплатників штрафів і поставили їх «на прикол».

З ініціативи дорожньої поліції із червня минулого року й прикордонники, крім паспортів, почали перевіряти за базою КАТ, чи є в тих, хто виїжджає за кордон, борги із штрафів. Захід виявився дієвим. Боржники, котрі їхали на відпочинок до Греції чи по покупки до Туреччини, просто на КПП змушені були оплатити штрафи, щоб не повертатися додому.

Але потім на дії КАТ поскаржилися до Конституційного суду, який визнав такий метод стягування штрафів незаконним. З 2 квітня інспекторам заборонено забирати в боржників водійське посвідчення чи ставити на штрафні майданчики їхні автомобілі. Однак, як повідомила газета «Труд», творчі голови в КАТ все-таки вигадали новий спосіб збору несплачених штрафів. На це поскаржилися виданню вже декілька десятків осіб. За їхніми словами, на порушника інспектор складає акт, що передбачено законом про дорожній рух, і забирає так званий «синій талон» чи вкладиш у посвідчення, в якому робляться позначки про порушення. В акті, який вручається порушникові, зазначається: штраф слід оплатити в місячний термін. Після того, як мине 30 днів, водій отримує повідомлення про штраф у розмірі 20 левів. Тим, хто приходить до КАТ з банківською квитанцією щодо одержання «си-
нього талона», повідомляють, що вони повинні оплатити свої старі борги. І лише потім зможуть повернути вкладиш у права водія.

Деякі незадоволені новим «трюком» навіть звернулися до адвокатів. Але ті пояснили, що люди, які були зупинені на кордоні, можуть із успіхом позиватися до суду й вимагати компенсації згідно із до законом про відповідальність держави й муніципалітетів за завдані моральні збитки, але в інших випадках це навряд чи вийде. І радять все-таки платити штрафи вчасно, а не шукати лазівок в законах і системі.