Так, учора глави міністерств закордонних справ Литви, Латвії та Естонії Габріелюс Ландсбергіс, Едгарс Рінкевичс та Єва-Марія Лійметс здійснили спільний візит до Києва, аби продемонструвати, що Україна не залишиться наодинці з агресором. У разі вторгнення Росії вони пообіцяли вжити серйозних заходів у вигляді ще суворіших економічних санкцій, а також запевнили в підтримці України в інших сферах.

«На відміну від 2014 року, нині Захід не зволікає, не втрачає часу, щоб вчасно відреагувати на дії Росії», — підсумував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За підсумками переговорів глави МЗС України, Литви, Латвії та Естонії ухвалили спільну заяву.

Під час спільної прес-конференції міністри закордонних справ Литви, Латвії та Естонії запевнили, що вони непохитно підтримуватимуть суверенітет та територіальну цілісність України. Всі троє сподіваються, що Росія повернеться до переговорів в нормандському та мінському форматах й деокупація окремих районів Донбасу та Криму відбудеться мирним шляхом. Однак сам факт позапланового й спільного візиту очільників одразу трьох зовнішньополітичних відомств країн Балтії свідчить, що ситуація загрозлива.

«Саме Росія має припинити свої агресивні дії, перейти до деескалації ситуації і повернутися на єдиний дієвий шлях — це політичний шлях переговорів у мінському і нормандському форматах» — заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

За його словами, «після перетину «червоних ліній» політичні шляхи будуть менше реальними, а наслідки — неуникними».

У свою чергу, глава МЗС України Дмитро Кулеба наголосив, що «червоною лінією» є державний кордон України.

Глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс заявив, що Євросоюзу слід бути готовим запровадити нові секторальні санкції проти Росії у випадку загострення агресії проти України. «Я не думаю, що цього разу можна внести кілька військових офіцерів у «чорний список» і думати, що завдання виконане. Я думаю, це те, до чого ЄС повинен бути готовим», — сказав Едгарс Ринкевичс. Він підкреслив, що Росія несе повну відповідальність за теперішню ситуацію довкола України. «Я хочу наголосити: ми не звертаємось до обох сторін із закликом про деескалацію. Є тільки одна сторона, яка чинить військовий тиск, накопичуючи військові сили», — наголосив латвійський міністр.

Глава МЗС Естонії Єва-Марія Лійметс зі свого боку нагадала, що днями в Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна — НАТО з приводу можливої російської агресії. «Після якого ми спостерігаємо спільну позицію усіх країн Альянсу», — підкреслила Єва-Марія Лійметс.

Водночас Дмитро Кулеба звернувся до колег із закликом переконати інші держави ЄС і НАТО надати практичну підтримку Україні на тлі посилення російської агресії. «Слів підтримки недостатньо. Я не маю сумнівів, що Естонія, Литва і Латвія завжди готові не лише словом, а й конкретним ділом підтримати Україну. Але я також звернувся до колег з проханням, щоб вони говорили з іншими членами ЄС і НАТО про необхідність практичної підтримки України», — заявив Дмитро Кулеба.

Міністр наголосив, що балтійські партнери підтвердили готовність до спільних дій в ООН, ОБСЄ та інших організаціях для консолідації зусиль у протидії російській агресії.