Президент США Джо Байден запросив до участі 40 світових лідерів, в тому числі, глав РФ — Володимира Путіна та Китаю — Сі Цзіньпіна. Раніше в Білому домі вказували, що боротьба з кліматичними змінами — це той напрямок, де можлива співпраця США з Росією та Китаєм навіть в умовах, коли відносини з деяких інших напрямків є напруженими.

Початок саміту приурочено до Дня Землі. Плановано, що онлайн-зустріч стане етапом до підготовки конференції ООН зі зміни клімату, яку мають провести в листопаді в Глазго (Шотландія). Проведенням онлайн-саміту Вашингтон демонструє, що

Сполучені Штати повернулися до Паризької кліматичної угоди і готові співпрацювати в напрямку скорочення викидів парникових газів.

Нагадаємо, що попередній президент Дональд Трамп був противником участі країни в кліматичній угоді і 2015 року ухвалив рішення про вихід з неї.

Очікується, що під час саміту США оголосять про нові цілі щодо скорочення викидів парникових газів. Активісти закликають Штати скоротити викиди парникових газів в атмосферу вдвічі до 2030 року. Науковці наполягають, що якщо це не зробити, то кліматична ситуація погіршиться кардинально.

Цього тижня, після кількох місяців переговорів, вдалося досягти консенсусу щодо скорочення до 2030 року на 55% викидів парникових газів і Європейському Союзу. Європарламент, Єврокомісія та представники урядів 27 країн — членів ЄС погодили новий проект закону про клімат. Національним урядам та Європарламенту ще слід офіційно затвердити закон, але експерти вказують на важливість самого факту досягнення політичної угоди. Віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс написав у Твіттері, що домовленість — «це знаменний момент для ЄС і потужний сигнал для світу».

Що стосується Китаю та Індії — країн, які є одними з найбільших виробників парникових викидів, то вони планують оголосити свої плани восени, вочевидь під час кліматичної конференції у Глазго.