«Ситуація в країні стабілізується, але це не означає, що коронавірус зник і ми можемо повернутися до масових гулянь, вечірок і скупчень людей. Маємо залишатися обачними та обережними, особливо в період травневих свят та Великодня. У ці дні ми закликаємо залишатися вдома, тож у п’ятницю обговорюватимемо це питання із Всеукраїнською радою церков та релігійних організацій. Упевнений, що всі підтримають ідею святкування Великодня з дотриманням необхідних обмежень, бо масові скупчення людей можуть призвести до нової хвилі коронавірусу», — сказав під час учорашнього засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Глава уряду повідомив, що Кабмін продовжує до 30 червня режим надзвичайної ситуації та карантину.

За словами Д. Шмигаля, це рішення стосується передусім органів державної влади та їх постійної готовності до протидії пандемії. Але водночас це ще одне нагадування всім українцям, що ми мусимо залишатися обережними. Підкресливши, що тільки ефективний карантин, трансформація медичної системи та вакцинація дадуть змогу впоратися із ситуацією, глава уряду повідомив, що цього тижня в Україну має прибути 367 тисяч доз вакцини від компанії AstraZeneca, тож загальна кількість уже поставлених вакцин до кінця тижня становитиме понад 
1,1 мільйона доз. «У травні ми очікуємо значно більшу кількість вакцин, і кампанія вакцинації значно пришвидшиться. Президент чітко визначив, що до кінця цього року понад половина населення має отримати щеплення проти COVID-19. Ми не відступаємо від цього плану та зробимо все, щоб його реалізувати», — запевнив він.

Коментуючи надання одноразової допомоги фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам із червоних карантинних зон у розмірі 8 тисяч гривень, Д. Шмигаль повідомив, що станом на 21 квітня відповідні заявки подали вже 206 тисяч людей. «Підприємці та наймані працівники в тих регіонах, які були в червоній зоні, але станом на початок цього тижня вийшли з неї, все одно зможуть податися на програму державної допомоги. Тобто бізнес із Івано-Франківської чи Закарпатської областей так само може подавати заявки для отримання виплат», — зауважив прем’єр.

Водночас уряд затвердив порядок проведення національної інвентаризації лісів. «Оскільки останнього разу оцінка лісового господарства проводилася десять років тому, то нині актуальної інформації про ліси в країні немає. Затверджений порядок дасть можливість отримати дані про кількість та якість лісів в Україні. Їх збиратимуть упродовж наступних п’яти років щорічно. Як результат, держава і громадськість отримають усю необхідну інформацію про те, де, скільки та в якому стані перебувають ліси в Україні», — сказав Д. Шмигаль.

Ще одне ухвалене урядом рішення передбачає надання субсидії в розмірі п’ять тисяч гривень на гектар для розвитку невеликих сімейних ферм. При цьому загальна сума на одне господарство не перевищуватиме 100 тисяч гривень. «В Україні налічується майже 50 тисяч фермерських господарств, і ми бачимо там значний невикористаний потенціал. На жаль, такі господарства порівняно із великими гравцями ринку мають нерівні умови для залучення дешевих ресурсів. Наша мета — забезпечити рівні умови», — підкреслив прем’єр.