Цього тижня депутати парламенту Північної Македонії проголосували за  внесену міністерством охорони здоров’я пропозицію про те, щоб установити ліміт на ціни, які пацієнти мають платити за лікування в приватних лікарнях.

У зв’язку з тим, що державні лікувальні установи зараз переповнені, власники приватних закладів почали підвищувати ціни на процедури й медикаменти. А відтепер суми в рахунках, які виставляються пацієнтам чи їхнім родичам, не мають перевищувати ті, які звичайні клініки одержують за лікування громадян із державного страхового фонду. Крім цього, на час пандемії заборонено перехід медичних працівників з державних лікарень до приватних. Також передбачено, що всі свої ресурси приватні установи в районах, де запроваджено надзвичайний стан, за гострої необхідності повинні надавати беззастережно. При цьому — безплатно, бо йдеться про здоров’я нації.

Також депутати парламенту одноголосно проголосували за пропозицію оголосити режим надзвичайного стану в окремих регіонах країни.

Інформаційне агентство МІА повідомило, що в міністерстві охорони здоров’я пояснили необхідність ухвалення такого рішення тим, що з настанням тепла відновився транзитний рух нелегальних мігрантів на Захід, а це становить величезний ризик для громадян країни в умовах пандемії.