Таке враження, що свято повіривши в беззастережність аксіоми, ніби статистика знає все, державні мужі й численні чиновники від економіки наввипередки кинулися підраховувати, аналізувати, передбачати й прогнозувати. Кажи, що хочеш: жодної відповідальності! Та й що може бути за науковий аналіз та економічний прогноз!

«...Бізнес уперше за рік поліпшив оцінку економічного зростання...» — таку оцінку експертів оприлюднило минулої п’ятниці Мінекономіки в доповіді про вплив коронавірусу на економіку України.

У відомстві нагадали, що вітчизняна економіка-2020 втратила 4%, проте цьогоріч очікується зростання ВВП на 4,1%. У наступні два роки темпи зростання будуть нижчими — 3,5% і 3,9%.

Цікаво, звідки в авторів такі достеменні дані! Тим паче, що в країні тривають жорсткі карантинні обмеження, яким кінця-краю не видно. Економіка лежить, малий бізнес розвалюється, тарифи зростають, ціни, немов сказилися!.. Тим часом ФОПи продовжують писати заяви на державну підтримку аж у 8 тисяч гривень, яку, як відомо, отримають далеко не всі...

Не секрет, що «допомогу» самі підприємці вважають насмішкою, адже витрати на утримання в неробочому стані підприємницької ініціативи значно перевищують цю суму. Треба платити оренду, комуналку, податки.

Голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь переконаний: «...Така допомога... не має сенсу, лише витрачаються кошти з бюджету. Але держава не може не давати гроші, це політичний крок!..»

Чиновники з Мінекономіки у своїй доповіді, знай, переконують, що «...для відновлення втраченого потенціалу під час пандемії
COVID-19 Україні треба від двох до трьох років...»

Ну, а поки що маємо невтішну статистику від Державного центру зайнятості. Кількість безробітних на початку квітня становила 450 тисяч осіб. Це дані лише по офіційно зареєстрованих безробітних. Реальна ситуація невідома. Порівняно з показником безробіття минулого року, нині кількість тих, хто не може знайти роботу, збільшилася на 29%.

Навряд чи їх потішить прогноз вартості так званого великоднього кошика-2021, який стане співвітчизникам у середньому в 971 гривню. Це на 15,5% дорожче, ніж минулоріч. Подорожчали яйця, сир, м’ясо, сало! Підскочила ціна на яйця: десяток тепер коштує 39 гривень, а не 20, як торік.

Значно зросла ціна твердого сиру: півкілограма в минулому році коштували 75 гривень, у цьому — 134 гривні (+78,7%). Подорожчало також м’ясо. Вартість домашньої ковбаси зросла до 130 гривень за півкілограма (+10,2%), буженини — до 140 гривень (+27,3%), курки — до 60 гривень за кілограм (+9,1%). Сало, якщо порівняти з 2020 роком, подорожчало на 37,5% — 66 гривень за півкілограма.

Чи то маркетинговий хід, чи щоб не лякати пересічних громадян галопуючими цінами, вартість ковбаси, риби, сиру — за 100 грамів! Молоко, олію, сметану, крупи, цукор фасують у нестандартну тару: 0,9; 0,8; 0,4; 0,3 кг. До чого ми дожилися-догосподарювалися! Просто жах.

Насамкінець цитата. «...Уже в травні створимо 500 тисяч робочих місць, щоб Україна не опинилася на порозі ще глибшої економічної кризи. Ми розуміємо, як це робити і що для цього потрібно. Є план, він щодня оновляється, і ми все нові дані до цього плану включаємо», — сказав прем’єр Денис Шмигаль... Щоправда, минулого року.

Ті слова й сьогодні до місця: актуальні, злободенні й на часі! Головне, що «у уряду є план»! І вони розуміють, «як це робити і що для цього потрібно»!

Підсумовував Віктор БОНДАР.