Це — будівельне сміття, шлак чи баласт. Постанова Кабміну ФРН стала чинною негайно і застосовується на всій території країни з тим, щоб за допомогою єдиних стандартів поліпшити утилізацію будівельних відходів.

«Завдяки цій постанові будівельна галузь дедалі більше стає виробництвом замкнутого циклу, — пояснила агентству dpa міністр охорони довкілля Свенья Шульце. — Адже мінеральні будівельні відходи мають величезний потенціал вторинної переробки».

Відходи від будівництва і знесення старих споруд — найкрупніший потік відходів у ФРН: 250 млн тонн на рік! Вони становлять 60% від загального обсягу відходів. Використовувати цей величезний потенціал покликані правила їх утилізації.

Будівельна активність у Німеччині зростає з року в рік. Тому вторинне використання будівельних матеріалів має особливе значення: у такий спосіб економляться і зберігаються природні ресурси. Тож що більше буде перероблено будівельних матеріалів, то менше знадобиться видобувати природної сировини.

Досі в кожній із 16 німецьких земель діяли власні правила поводження з будівельними відходами і відходами від знесення старих будівель. Єдині національні правила впорядкують цей процес, зроблять глибшою вторинну переробку.

Для ухвалення нових правил знадобилося 15 років переговорів. Довелося долати спротив з боку деяких федеральних земель, зокрема Баварії. Як компроміс нинішня ситуація передбачає можливість винятків — залежно від місцевих умов. Але загалом правила утилізації будівельних відходів мають виконуватися.

Утім, вони набудуть чинності лише після дворічного перехідного періоду. В розвиток програми вторинної переробки будівельних відходів передбачається запровадити єдині правила засипання котлованів, зокрема, колишніх піщаних та гравійних кар’єрів.

Берлін.