Їхньою метою було з’ясувати, в якій з європейських країн пенсіонерам живеться найкраще.

І порівнювали кілька критеріїв. Найважливішими з них фахівці вважають середню тривалість життя в країнах і той час, який людина літнього віку проживає після виходу на заслужений відпочинок, співвідношення пенсій з вартістю продуктів першої необхідності, вартість житла й розмір оплати комунальних послуг, і рівень захисту від злодіїв та шахраїв.

З’ясувалося, що найкраще живеться пенсіонерам у Фінляндії, потім — в Іспанії і на третьому місці — балканська країна Словенія. На протилежному кінці рейтингу виявилися пенсіонери Білорусі, Албанії та України, чиї уряди не можуть забезпечити їм гідного життя.

Не далеко від аутсайдерів відірвалася і Болгарія, де влада, як вважають експерти, залишила людей похилого віку без захисту від злочинців. Особливо в селах, на які скоюють грабіжницькі набіги банди ромів, котрі не мають постійної роботи й коштів на їжу. Вони не спустошують не тільки двори, а й кишені літніх людей. Тих, хто не хоче віддавати гроші добровільно чи показувати місця, де вони зберігаються, часто піддають побоям і навіть катуванню.