У центрі Києва із самого ранку жителів та гостей столиці вітатимуть кобзарі, лірники, сопілкарі, дримбарі, трембітарі, цимбалісти, одягнені в національні строї. З 9:30 на виході зі станції метро «Хрещатик» на трембітах гратимуть Северин та Данило Данилейки, з 11-ї на Майдані Незалежності виступатиме гурт Us Orchestra. За годину в сквері по вулиці Іллєнка, 39 співатиме неперевершений кобзар і лірник, народний артист України, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко. У другій половині дня в рамках проекту «Вишивка в одязі видатних українців», який презентує Музей Івана Гончара, відбудеться концерт популярного гурту «Щука/Риба». А вже увечері під акомпанемент цього колективу на Алеї художників по вулиці Десятинній зберуться шанувальники народних танців.

Продемонструвати красу української вишиванки всі охочі цього дня зможуть у Музеї Гончара. На його подвір’ї облаштована квіткова фотозона (на знімку), де з відвідувачами закладу, одягненими в сорочки, з 12-ї до 20-ї години працюватимуть професійні та креативні фотографи.

«Поруч із фотозоною ми створили затишний простір для спілкування та обміну досвідом, де наукові співробітники музею розповідатимуть про особливості та регіональне розмаїття вишитих сорочок, традиції, що з ними пов’язані, про українські техніки вишивання. Адже вишита сорочка — значно більше, ніж просто елемент українського костюма. Нині, як і століття тому, це — національний символ, вияв патріотизму та нескореності. Давайте разом покажемо багатство та красу, яку береже наша традиція, та будемо надихати інших, аби традиція вишитої сорочки виходила за межі одного дня на рік і ставала приємним повсякденням в усіх куточках України», — наголошують організатори дійства.

До Дня вишиванки в рамках проекту бренду OLIZ з допомоги українським музеям у період карантину вийшла колекція твіллі, які можна носити як хустку, пояс, вплітати у волосся, з фрагментами традиційних орнаментів різних регіонів України. Основою колекції стали зразки української вишивки з фондів Музею Івана Гончара, що отримуватиме 20 відсотків від прибутку з продажу аксесуара.

А розпочалося святкування Дня вишиванки прямою трансляцією дискусії «Еволюція+Революція української вишивки», що відбулася увечері в середу за участю науковців музею та дослідників центру української культури та освіти Oseredok Ukrainian Cultural and Educational Centre у Канаді. Учасники дискусії ще раз наголосили, що ювілейний рік Всесвітнього дня вишиванки присвячено українській традиційній музиці та проблемам висихання річок, вирубування лісів і забруднення довкілля пластиком — це змінює ландшафт, вичерпує національні ресурси, зокрема духовні та етичні, змінює місцеві традиції та звичаї.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Музею Івана Гончара.