Так вважають представники 56 країн, що підписали Пан’європейський план з популяризації їзди на велосипедах».

Ініціатором розробки Пан’європейського плану з популяризації поїздок на велосипедах стала Австрія. А в роботі над ним взяли участь експерти Європейської економічної комісії ООН і ВООЗ.

Згідно з планом країни до 2030 року повинні розробити національну політику і національні плани велосипедного руху; зміцнити безпеку так, щоб удвічі скоротити кількість травм і смертельних випадків у ДТП за участі велосипедистів; інтегрувати велосипедний рух в міське планування і в національні плани охорони здоров’я.

Експерти наголошують, що втілення плану дозволить створити 400 тисяч нових робочих місць. На сьогодні в європейському регіоні на роботі, так чи інакше пов’язаній з велосипедами, зайняті 750 тисяч осіб. Окрім того, передбачені планом заходи дозволять скоротити викиди парникових газів, позбутися пробок на дорогах і більш ефективно використовувати міський простір. Наприклад, на паркування велосипеда потрібно у вісім разів менше місця, ніж для автомобіля. Експерти підрахували, що економічні вигоди лише від скорочення числа заторів на дорогах становитимуть майже 4,9 мільярда доларів.

«У регіоні, де на неінфекційні захворювання — такі, як рак, діабет, серечні та респіраторні, припадає 70 відсотків смертей, політика в галузі транспорту і міського планування може серйозно вплинути на здоров’я населення — як в кращий, так і в гірший бік, — переконаний директор Європейського бюро ВООЗ Ханс Клюге, повідомляють «Новини ООН».