Так від учора міжнародна авіаційна промисловість змінила маршрути польотів, щоб уникнути повітряного простору Білорусі.

Естонія, Франція та Ірландія скликали негайне засідання Ради безпеки ООН щодо цієї ситуації. Обговорення відбулося учора за зачиненими дверима й у неформальному форматі. Раніше речник Верховного комісара ООН із прав людини Руперт Колвілл заявив, що ООН «шоковані незаконним арештом і свавільним затриманням» опозиціонера Романа Протасевича, «погрозою застосування військової сили» для його затримання та «зловживанням державної влади проти журналіста, що виконує функції, захищені міжнародним правом».

У Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) висловили серйозну стурбованість інцидентом у небі над Білоруссю. Там спрогнозували, що це можна визнати порушенням Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

Київ приєднався до позиції демократичної світової спільноти. «Голос України» уже повідомив, що польоти наших авіакомпаній над Білоруссю скасовані. Більше того, учора Нацкомісія з енергетики та тарифів на засіданні ухвалила заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року.

Нагадаємо, літак, який 23 травня виконував рейс FR4978 з Афін до Вільнюса, екстрено сів в аеропорту Мінська. В авіакомпанії Ryanair заявили, що білоруська влада спрямувала літак до Мінська під приводом повідомлення про загрозу безпеці. Для супроводу лайнера Білорусь підняла у повітря винищувач МіГ-29. У підсумку на борту літака не знайшли нічого підозрілого, авіалайнеру дозволили вилетіти з Мінська після кількох годин на летовищі. Однак співзасновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу затримали. Є усі підстави вважати, що примусова посадки літака була влаштована зумисне для затримання опозиціонера.