Понад 30 % респондентів роблять їх не менш ніж один-два рази на тиждень. Регулярні тести найбільш поширені у віковій категорії від 18 до 24 років (42 %), а серед людей старших за 55 років їхня частка становить 22 %.

І річ у цьому разі не лише в контролі за власним здоров’ям. Днями уряд Німеччини істотно послабив карантинні обмеження: почали працювати заклади громадського харчування (поки що на відкритих терасах), дозволений спорт просто неба, хоч і за попереднім записом, але вже є змога зробити покупки в магазинах промислових товарів та деякі інші заходи. Але скрізь це можливо — лише за умови наявності у відвідувача негативного тесту, який слід пройти за 48 годин до відвідування бажаного об’єкта.

Тож зростає попит — негайно з’являється пропозиція. Зробити експрес-тест на коронавірус для тих, хто має в ньому потребу, у ФРН можна без будь-яких проблем. Адже центри тестування у населених пунктах є мало не на кожному розі. Приміром, у Берліні на багатолюдних вулицях можна зустріти вбраних у медичну уніформу осіб, котрі пропонують зробити тест.

Нині в столиці функціонує понад 1000 центрів тестування. Щодня ця кількість зростає до 10 відсотків, тобто щодоби додається ще 100 нових центрів.

Знову-таки, йдеться не лише про задоволення потреб населення: центри тестування — надзвичайно прибутковий бізнес. Він став навіть прибутковішим від популярного у ФРН тюнінгу автомобілів.

Приміром, інтернет-видання Germania one розповідає про молодих підприємців малого бізнесу Крістіну Дімітріу та Алекса Петровіча, котрі щодень заробляють у своєму центрі тестування майже 1500 євро. Центри беруть 12 євро за кожен тест від Асоціації лікарів обов’язкового страхування. Ці кошти надходять від Міністерства охорони здоров’я ФРН.

Оскільки конкуренція стає дедалі жорсткішою, то центри спокушають громадян, котрі бажають тестуватися, додатковими пропозиціями, приміром, безплатними масками FFP2 за одне відвідування (тільки такими дозволено користуватися у ФРН).

«Нині це високоприбутковий бізнес, — каже голова Професійної асоціації німецьких лікарів-лаборантів доктор Андреас Бобровський, який критично налаштований щодо такої діяльності. — Ці центри побудовані на комерційній основі. У них нехтують безпекою праці, неодмінною гігієною та високоякісними матеріалами. А що гірші матеріали, то вищий відсоток помилок».

Доктор Бобровський стверджує, що близько половини тих, хто проходить ПЛР-тест, отримує хибнопозитивний результат.

Берлін.