Зокрема, у польському зовнішньополітичному відомстві відреагували на слова О. Лукашенка про нібито численні повідомлення про бомби (у тому числі в літаках), що надходять до Білорусі з ІР адресів, зареєстрованих у Польщі, в Литві та Латвії, які змусили білоруську владу відреагувати на повідомлення про вибуховий пристрій в лайнері Ryanair.

"Ніхто відповідальний не повинен серйозно сприймати слова О. Лукашенка. Це чергова фальшива інформація, якою він намагається ввести в оману громадську думку та виправдати свої дії", - заявив заступник очільника МЗС Польщі Павел Яблонський. Далі він озвучив позицію офіційної Варшави, яка зводиться до того, що "передусім, слід увесь час нагадувати про те, що у білоруських тюрмах незаконно утримують опозиціонерів та діячів польської національної меншини". На думку Яблонського, міжнародний тиск на Білорусь слід продовжувати, поки не будуть звільнені названі представники.

Від четверга Польща ввела заборону на перельоти в її повітряному просторі літаків, які використовуються білоруськими авіаперевізниками. В опублікованому урядовому розпорядженні вказується, що заборона не поширюватиметься на літаки, що виконуватимуть рейси, віднесені до категорії HUM, тобто беруть участь в гуманітарній операції.

Як і передбачали аналітики, Лукашенко в ситуації, що склалася може сподіватись на підтримку лишень Москви. Яка, на знак солідарності з офіційним Мінськом, не дозволила зайти у повітряний простір Російської Федерації літакові французької авіакомпанії Air France, що прямував за маршрутом Париж - Москва.

Для Варшави такий крок не став несподіванкою. В керівництві країни переконані, що "Росія не є нормальною країною". Цю позицію озвучив і розвинув президент Анджей Дуда в ході свого візиту до Грузії. Під час перебування на лінії грузинсько-осетинського розмежування, він наголосив, що Південна Осетія фактично є російською військовою базою, оскільки Москва, попри положення міжнародного права, не вивела звідти своїх військ. "Якщо Росія дотримувалась би міжнародного права, така ситуація, як тут, ніколи не мала б місця", - наголосив глава польської держави. Водночас А. Дуда додав, що Росія є державою-агресором, що видно в таких місцях, як це (в Південній Осетії), а також в Абхазії, Донецьку чи в Криму: "у всіх цих регіонах Москва дестабілізує ситуацію, окупувала території чужих держав, сформувавши там підконтрольні їй "квазідержавні утворення".

На думку польського президента, дії РФ є "агресивними та імперськими" й ведуть до деструкції держав і "воєнної ситуації". У Варшаві вважають, що ситуація вимагає рішучої реакції міжнародної спільноти.