На цій важливій посаді австрійський дипломат працював з 26 березня 2009 року. До нього в цьому кріслі були шість представників різних країн, що беруть участь у Раді щодо виконання Дейтонської мирної угоди.

Верховний представник має повноваження від ООН, а також наділений дуже широкими повноваженнями. Наприклад, призначати час і місце проведення спільних засідань органів влади Боснії і Герцеговини, а також визначати порядок головування в тристоронній президії. Якщо три представники різних ентитетів БіГ не можуть дійти згоди з того чи іншого питання, то Верховний представник має право прийняти вольове, але, щоправда, тимчасове рішення, обов'язкове для виконання всіма органами влади, а також усувати з посади будь-якого політика, який займає високу посаду не тільки в Боснії і Герцеговині, а й у всіх ентитетах, що входять до неї. Він також наділений правом забороняти будь-якій особі брати участь у виборах, а також займати будь-яку виборну громадську посаду або ту, яка призначається, як і важливу посаду в політичних партіях. Крім того, Верховний представник має головувати на нараді послів зарубіжних держав, які проводяться регулярно - що два тижні.

Слід зазначити, що Верховні представники неодноразово користувалися своїми правами для вирішення важливих для Боснії і Герцеговини питань. Так, у 1997-1998 роках Карлос Вестендорп затвердив власний дизайн офіційного герба і прапора Боснії і Герцеговини, а також запровадив закон про громадянство Боснії і Герцеговини. Він же в 1999-му оголосив про зняття з посади президента Республіки Сербської, що входить до складу БіГ, Ніколи Поплашена. А коли той відмовився виконувати розпорядження Верховного представника, то воно було виконано примусово. У зв'язку з цим слід зазначити, що у Верховного представника є величезний апарат, співробітники якого розміщується в багатоповерховій будівлі в Сараєві.

Боснійські ЗМІ зазначають, що після того як Валентин Інцко подав заяву про відставку, на цю посаду було призначено Крістіана Шмідта, якого запропонувала Німеччина. Але Інцко все ж має допрацювати до 1 серпня, коли набирає чинності рішення про призначення його наступника. Шмідт уже провів прес-конференцію, на якій заявив, що головним завданням для нього буде надання допомоги Боснії і Герцеговині в її європейській інтеграції та збереження миру та спокою в країні.