Маріупольський міський голова Вадим Бойченко і режисер Владислав Троїцький на фестивалі ГОГОЛЬFEST.

Засновник фестивалю режисер Владислав Троїцький на прес-конференції у креативному просторі «Вежа» заявив, що сприйняття маріупольським глядачем фестивалю ГОГОЛЬFEST за кілька років змінилося.

«Маріуполь формує культуру країни. Для організаторів фестивалю Маріуполь уже став другою домівкою, — зазначив Владислав Троїцький. — Ще кілька років тому проведення ГОГОЛЬFEST у приморському місті здавалося фантазією, а нині все змінилося. Коли ми сюди приїжджаємо, зустрічаємо людей, які відчувають у фестивалі якусь силу, вони стали його активними учасниками».

На думку Троїцького, це стало можливим завдяки підтримці міської влади та донорів, які допомагають в організації фестивалю. «Нас кличуть до різних міст, але крім запрошення потрібна ще й допомога. А Маріуполь і різні фонди знайшли ресурси для проведення ГОГОЛЬFEST».

Раніше фестиваль упродовж 10 років відбувався у Києві, збирав навколо себе творчих та мислячих людей. При цьому форум створює майданчик для комунікації між митцями різних сфер, між українськими та іноземними формаціями в усіх видах мистецтва.

Нині ГОГОЛЬFEST змінює концепцію і запускає локальні культурні фестивалі міжнародного рівня по всій країні. Зрештою, форум сприяє тому, щоб Маріуполь став культурно-туристичним центром України.

У ДК «Молодіжний» показано цифрову виставу ALONE (Цифрова Одіссея), режисер — сам Влад Троїцький. «Цифрова Одіссея — це історія про мандри маленької дерев’яної ляльки поміж двох світів.

Один із них — дзеркальний, рідний і знайомий, він наповнений своїми богами та міфологією, а інший — металевий — стає уособленням втрати та самотності».

Унікальною подією фестивалю стала й вистава «Дорога додому» — після неї маріупольський міський голова Вадим Бойченко назвав Владислава Троїцького генієм. Перфоманс «Дорога додому» відбувався на трасі Маріуполь — Донецьк Н-20, за 30 км від міста й реалізований у рамках проекту культурно-мистецьких ініціатив «Діалог мовою мистецтва» за підтримки Українського культурного фонду.

«Влад Троїцький — геній. У певний момент мурашки бігали по шкірі. Влад показав мистецтво, яке об’єднує всю Україну. Ще п’ять років тому важко уявлялось, що з Маріуполя вийде велика культурна столиця України. І я пишаюся, що ми разом із Владом Троїцьким та всією командою фестивалю ГОГОЛЬFEST зробили культурну революцію».

Група Метінвест увійшла до числа спонсорів, які підтримали проведення фестивалю ГОГОЛЬFEST у Маріуполі. За три роки компанія спрямувала в проект 2,6 млн гривень, інвестиції 2021-го становили 500 тисяч гривень.

Донецька область.

Фото з відкритих джерел.