У середу вакцини отримали 620 834 особи, тоді як попереднього дня таких було понад 456 тис. «Це є доказом того, що система досягла бажаного рівня ефективності», — заявив у зв’язку з цим керівник канцелярії голови Ради міністрів Міхал Дворчик, він же уповноважений уряду з питань вакцинації.

Станом на 3 червня у Польщі вакцинувалися різними препаратами 21 174 546 осіб, серед них першою дозою — 14 145 161. Повністю вакцинованими одноразовим препаратом Johnson&Johnson або двома дозами вакцин виробництва фірм AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech уже 7 700 322 мешканців країни. Таким чином, як порахували журналісти, за кількістю вакцинованих Польща випереджає Україну у 53 рази.

До речі, наші співгромадяни, котрі проживають у Польщі (а таких, за даними фірми «Personnel Service», майже 1 мільйона), можуть отримати щеплення від COVID-19 безплатно, навіть не маючи реєстраційного номера Універсальної електронної системи реєстру населення (PESEL). Проте багато з них про це не знають. Уже з цього місяця у чотирьох пунктах пропуску наші краяни, які прямуватимуть до Польщі на сезонні роботи, аби уникнути відправки на карантин, зможуть пройти швидкий тест на коронавірус (платний) та отримати безплатне одноразове щеплення вакциною фірми Johnson&Johnson.

За даними уряду, у червні Польща отримає чергові 15 мільйонів доз вакцин, тому тепер найважливішим завданням і викликом, за словами М. Дворчика, є «переконувати та вакцинувати». До речі, в понеділок 7 червня у Польщі розпочинають вакцинацію дітей віком від 12 до 15 років. Польські неповнолітні 16-17-річного віку отримали цю можливість з 17 травня. Водночас в уряді повідомили, що ведуться дослідження щодо допуску до щеплень дітей від 7 до 12 річного віку, результати яких стануть відомі у вересні.

В уряді запевняють, що у випадку дітей, як і у всіх інших вікових групах, щеплення матимуть добровільний характер.