Міністр праці й соціального забезпечення Костіс Хатцидакіс наголосив, що старий закон відстає від життя і його давно слід було модернізувати. «Трудове право застаріло. Йому вже 40 років, його суть сягає 1982 року, і йому не вистачає адаптації до економічних, соціальних і технологічних змін», — пояснив він депутатам.

Зокрема, поправки передбачають продовження дев’ятитижневої відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, включаючи введення семиденної відпустки для допоміжних репродуктивних технологій і відпустки для матері з догляду за дитиною, народженою за допомогою процедури сурогатного материнства. А також розширюється список заборони на звільнення. Наприклад, єдиного годувальника в родині категорично не можна звільнити в перші півроку після народження дитини.

Крім цього, міністерство пропонує впровадити для кожного працюючого електронну робочу картку, за допомогою якої можна буде відстежувати відпрацьований час і відпустку в режимі реального часу. На першому етапі цифрова картка застосовуватиметься в банках і промисловості, а потім її впровадять повсюдно.

Але це далеко не всі зміни. Для обговорення законопроекту записалося понад двісті народних депутатів. На думку представників опозиційних партій, Міністерство праці й соціального забезпечення під виглядом модернізації замахнулося на основні права робітників та службовців. Так, наприклад, вилучається право на 8-годинний робочий день і на отримання додаткової оплати за понаднормову роботу.

На думку представника опозиційної коаліції партії СІРІЗА та Прогресивного альянсу Марілізи Ксеногіаннакопулу, цими поправками уряд «скасовує 8-годинний робочий день, знижує заробітну плату, запроваджує індивідуальні контракти й неоплачувану понаднормову роботу, припиняє колективні договори й призводить до неконтрольованих звільнень». Вона попередила, що опозиція готова до проведення страйків. «Ми рішуче боротимемося в парламенті, на робочих місцях і в суспільстві, щоб цей антиробочий закон не пройшов». Ксеногіаннакопулу заявила, що поправки «повернуть усіх працівників в початок XIX століття» і змінять життя суспільства на гірше.

Як повідомив інформаційний портал Keep Talking Greece, голосування про внесення спірних поправок до закону про працю голова парламенту призначив на вечір середи, 16 червня. Щоб зірвати його, з ініціативи й за підтримки опозиції профспілки оголосили про проведення цього дня 24-годинного національного страйку, який почнеться з 00.00. І пообіцяли, що в цей день влада відчує силу протестувальників, коли громадський транспорт зупиниться, підприємства й багато державних установ не будуть обслуговувати нікого. А попередній страйк проти внесення поправок до закону, проведений 10 червня, багатьом здасться просто забавою.