Капустинцям загрожує втрата майбутнього. Це станеться, вважають місцеві жителі, якщо в селі закриють школу. А така перспектива вже нависла: на наступний навчальний рік набрали лише трьох першокласників, тоді як потрібно хоча б п’ять, а загалом для цього освітнього закладу — не менш як тридцять учнів.

Особливо гостинно зустрічатимуть багатодітні родини

Капустинці, що в Роменському районі на Сумщині — можна сказати, чималеньке село. Нині тут мешкають понад півтисячі людей, однак дітей серед них негусто. Місцеву школу відвідувало 28 учнів, але наступного року, якщо нічого не зміниться, їх буде значно менше. Тому навчальний заклад можуть закрити. За такої кількості учнів субвенція із держбюджету «не світить», а Синівська сільська ОТГ, до складу якої входять Капустинці, самостійно шкільні потреби не профінансує. На рік потрібно 3 млн грн — дуже великі гроші для громади.

Усі розуміють, що без школи недовго залишиться жити і селу. Молодь тут не затримається, бо дбатиме про майбутнє дітей і перебиратиметься поближче до освітніх центрів, а педагоги та «суміжники» втратять роботу.

У селі довго думали, як врятувати школу, і — придумали. Місцева влада запрошує охочих з усієї України переїжджати жити до Капустинців. Особливо гостинно зустрічатимуть багатодітні сім’ї, бо що більше дітей, то більше учнів для місцевої школи.

У селі стоять порожніми не менш як дві сотні хат, і у разі потреби найкращі з них відремонтують та запропонують переселенцям. В інтерв’ю телеканалу «Суспільне. Суми» староста Капустинців Світлана Кулинич запевнила: житло буде сучасним, з усіма комунальними зручностями, із ванною і каналізацією. Через рік, якщо сім’ї, яка переїде до Капустинців, тут сподобається і вона вирішить залишитися назавжди, їй житло подарують.

У поповненні зацікавлені не лише сільська влада та вчителі, а й місцеві сільгоспвиробники. Один з них хоче викупити у власників три будинки, де ніхто не живе, відремонтувати їх та запропонувати працівникам, котрі переїдуть на «ПМЖ» до Капустинців. Аграрій, можна сказати, мислить по-державному: кошти, вкладені в людей, дають більшу віддачу, ніж коли придбати за них трактор чи збудувати корівник.

На сьогодні відомо, що одна з багатодітних сімей вже погодилась переїхати із Житомирської області на Сумщину. Батьки написали заяву про переведення двох дітей до школи у Капустинцях.

Забур’яненим довгобудам знайшли ефективного власника

Інакше приваблюють новоселів у Тулушці Конотопського району. В селі дуже довго стояли незавершеними два будинки, і ось для них знайшли ефективного власника. Це стало можливим, бо за «недобуди» заправили не захмарну ціну, яку вирахували експерти, а реальну: з урахуванням того, що об’єкти розташовані не на Хрещатику, а у глибинці, і багато хто не взяв би їх навіть задарма.

Два недобудовані приміщення, які встигли добряче зарости бур’янами та іншою «флорою», реалізувало регіональне представництво Фонду держмайна України. Покупець знайшовся у сусідній Чернігівській області. Йому у всьому пішли назустріч, допомогли з оформленням документів — і не прогадали. У нового власника виявились золоті руки: він обидва приміщення добудував, а потім одне з них продав іншому новоселу. В результаті, в селі стало більше і сучасного повноцінного житла, і висококваліфікованих працівників.