Автором доповіді виступила ісландська парламентарка Торхільдур Сунна Аеварсдоттір, повідомляє Укрінформ.

«Із початку 2014 року триває тимчасова окупація Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя (Крим), що є частиною території України. Кримські татари потерпають через грубі порушення їхніх прав», — йдеться у проекті резолюції.

У документі відзначається, що репресії російського окупаційного режиму проти кримських татар включають убивства, зникнення із застосуванням сили, тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність. Це все чиниться російськими силовиками із застосуванням протиправних і несправедливих юридичних процедур.

Окрім цього, відзначає доповідач, окупанти, зловживаючи російським законодавством, силоміць протиправно переміщують кримських татар на територію РФ.
На цьому тлі в Криму переслідується робота журналістів, обмежується свобода слова та зібрань, здійснюється тиск на правозахисників, які підтримують та обстоюють інтереси кримськотатарського народу. Це все, наголошується у проекті резолюції, створює у Криму атмосферу страху і ворожнечі.

Голова української делегації у ПАРЄ Марія Мезенцева, яка виступатиме на дебатах від імені групи Європейської Народної партії, зазначила, що резолюція висуває такі вимоги до Росії: припинити окупацію Криму; провести повне та прозоре розслідування смертей та зникнення політичних активістів, які критикували окупацію; утриматися від тиску на незалежні ЗМІ та відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR; утриматися від переслідування та тиску на кримськотатарські організації; дозволити Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову повернутися в Крим та вільно переміщатися через адміністративну межу; забезпечити, щоб права кримських татар та українців в окупованому Криму не порушувалися.

«Нагадаю, всі українські поправки були прийняті профільним комітетом з рівності та недискримінації», — додала Марія Мезенцева у своєму пості в Фейсбуці.

Водночас член української делегації, народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що російська делегація в ПАРЄ порушувала питання постачання води в Крим та санкцій проти Віктора Медведчука. «Письмові листи з вимогою висловити свою позицію з цих питань подав Комітету міністрів Ради Європи голова російської делегації в ПАРЄ, українофоб, єврофоб і антисеміт Петро Толстой. Толстой звинуватив Україну в тому, що перекриття води з Дніпра для Криму — це «колективне покарання кримчан за їхню політичну позицію». Що ще більш цинічно, Толстой посилається на ряд Конвенцій, які начебто порушує Україна, а також на складність становища… кримських татар! Слід нагадувати, що РФ прямо зараз проводить репресії проти кримських татар? І чому Толстой не згадав про Четверту Женевську конвенцію, яка покладає відповідальність за населення окупованих територій на державу-окупанта? І ряд міжнародних документів, які визначають Росію як окупанта Кримського півострова?» — обурився Олексій Гончаренко.

До речі, учора стало відомо, що регламентний комітет ПАРЄ закрив справу щодо нього, яка стосувалася українського прапора. «Жодних санкцій не буде», — написав народний депутат. Він нагадав, що під час виступу на весняній сесії ПАРЄ він продемонстрував національний прапор України, прострілений російськими кулями на Донбасі. «Після чого президент Демс перервав мене і пригрозив позбавити слова», — повідомив О. Гончаренко. На жаль, інша санкція за скаргою Толстого залишається чинною, і під час цієї сесії О. Гончаренко не матиме права голосу.

Вл. інф.