Про це вчора заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час брифінгу в Брюсселі, повідомляє «Європейська правда». 

«Я вважаю, що це відкриває нову сторінку для європейських прагнень України, Грузії та Молдови. Три наші країни вже досягли значних результатів у реформах та досягненні європейських стандартів. Ми, безумовно, продовжимо цей шлях, і цей формат допоможе нам бути більш ефективними», — сказав Д. Кулеба.

Учора Дмитро Кулеба спільно з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Грузії Давідом Залкаліані та в. о. прем’єр-міністра, міністром закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокоєм уперше в форматі «Асоційованого тріо» відвідали інституції ЄС в Брюсселі. 

У спільній статті «Україна, Грузія, Молдова: вищі амбіції щодо ЄС», опублікованій у виданні Euractiv напередодні поїздки, міністри запевнили, що ефективне виконання угод про асоціацію залишається пріоритетом вітчизняних політик і водночас країни шукають можливості «пришвидшити інтеграцію та створити нові можливості». Вони звернули увагу, що «Східне партнерство» потребує нового політичного поштовху та визначення нових горизонтів співпраці… «Потенціал диференціації має бути розкритий, що не заважає збереженню інклюзивності ініціативи», йдеться у статті. Обговорити цю тему з ЄС країни планують і під час саміту «Східного партнерства» у грудні.

«Ми втрьох приїхали сюди, щоб продемонструвати, що Україна, Молдова та Грузія готові до нового рівня у процесі асоціації, який має привести наші країни до європейської перспективи», — заявив Дмитро Кулеба. «Ми чітко дали зрозуміти, що ініціатива «Східного партнерства» потребує нового поштовху для виходу на новий рівень, і майбутній саміт буде поворотною точкою для цього. Ми зі свого боку готові працювати з ЄС, щоб цей саміт приніс результати і продемонстрував амбіційну політику ЄС щодо східних країн», — сказав він.

Дмитро Кулеба також прокоментував ініціативу проведення самітів між Євросоюзом та Росією. «На нашу думку, призупинення діалогу високого рівня між ЄС і Росією — частина європейської санкційної політики. Ініціативи відновити саміти з Росією без будь-якого прогресу з російського боку, буде небезпечним відхиленням від санкційної політики ЄС». Такий крок може порушити європейську політику невизнання і підірвати ефективність санкцій. «І що більш небезпечно — знеохотить Росію від виконання Мінських угод», — сказав Кулеба.

На знімку: Д. Кулеба, А. Чокой, Д. Залкаліані, Ж. Боррель (зліва направо).

Фото зі сторінки Дмитра Кулеби в Твіттері.