За цей час Піднебесна стала для нашої держави торговим партнером номер один, значно наростивши товарооборот. Так, 2011-го він становив менше 9 мільярдів доларів на рік, а дані за 2020-й свідчать про його зростання до 15,4 мільярда! При цьому зростає не лише імпорт китайських товарів, Україна більш як утричі наростила свій експорт до КНР. І варто відзначити, що можливості для торгівлі з Піднебесною, з огляду на цей ринок та його специфіку, величезні. Втім, відносини з такою важливою державою, як Китай, — це не лише торгівля. Між двома країнами є багато можливостей для реалізації цікавих проектів в освіті та науці, культурі, медицині, туризмі, космічній сфері та багатьох інших.

Про перспективи співробітництва між Києвом та Пекіном днями розповів, спілкуючись з журналістами, Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні Фань Сяньжун (на знімку в центрі).

Передусім він нагадав, що Китай, як і увесь світ, продовжує боротися з пандемією коронавірусу і вже має на цьому шляху значні успіхи. Торік, коли КНР першою зіткнулася з COVID-19, перед владою країни постали серйозні виклики — необхідність терміново розгорнути додаткові шпиталі, зміцнити медичну систему, запровадити суворий карантин, розпочати дослідження нової інфекції і розробити проти неї вакцини. З усіма цими завданнями уряд та суспільство впоралися. Більше того, було започатковано масштабну допомогу іншим країнам світу, в тому числі, й Україні. «Китай відчуває свою відповідальність перед світом, і попри те, що в самій КНР вакцинація ще не завершена, ми ділимося вакциною з іншими країнами», — підкреслив Фань Сяньжун, нагадавши, що серед держав, які отримали китайські вакцини й активно їх використовують, є і Україна.

Характеризуючи двосторонні відносини, пан посол зауважив, що в Піднебесній нині виявляють великий інтерес до української аграрної продукції. Раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка відзначав, що «Китай є найважливішим стратегічним партнером України в Азії». «Зокрема, 4 місяці 2021 року демонструють рекордні обсяги торгівлі продукцією АПК з Китаєм. Товарообіг аграрною продукцією за цей період збільшився на 33,4 відсотка, до 5,7 млрд доларів, порівняно з аналогічним періодом 2020 року», — розповів урядовець.

Динамічно розвиваються відносини й в освітній сфері — нещодавно, 23 червня, 92 виші КНР та 49 університетів з України підписали угоду про створення Альянсу. Це дасть змогу розширити китайсько-українські освітні відносини та вийти на високий рівень студентських обмінів і спільних наукових проектів. До речі, сьогодні, за словами Фань Сяньжуна, у Китаї навчається понад дві тисячі студентів з України, а в Україні — понад три тисячі студентів з КНР. Зважаючи на населення Китаю, кількість останніх може бути значно вищою.

Також посол нагадав, що Президент України скасував візовий режим для громадян КНР, які в’їжджають з туристичною метою. Нині міжурядова комісія працює над тим, аби й для громадян України поїздки до Китаю не були обтяжені оформленням віз. Крім того, між двома країнами триває інтенсивний політичний діалог. Наприкінці минулого року відбулося четверте засідання

Міжурядової комісії зі співробітництва під головуванням віце-прем’єра Держради КНР Лю Хе і віце-прем’єра України Ольги Стефанішиної. Комісія «окреслила нові амбітні можливості для поглиблення співпраці й перезавантаження реалізації спільних проектів та ініціатив».

Фото автора.