Рішення ухвалено на тлі переговорів про подальші відносини з РФ.

Пропозиція Франції та Німеччини провести саміт з президентом РФ Володимиром Путіним не знайшла підтримки серед лідерів ЄС. Як повідомило агентство  Reuters, дискусія щодо цього завершилася о першій годині ночі. «Це було дуже всебічне обговорення, і воно було нелегке. Сьогодні не було досягнуто домовленості про негайну зустріч лідерів», — сказала канцлерка ФРН Ангела Меркель журналістам. Однак зауважила, що для неї особисто важливо, що формат діалогу залишається, і над ним працюють. «Я особисто хотіла би більш мужнього кроку, але і так добре», — сказала вона.

Не тільки для України, яку ідея поновити призупинений 2014 року діалог ЄС з Путіним, захопила зненацька, а й для більшості учасників саміту Європейського Союзу ініціатива двох країн — членів «нормандського формату» стала несподіванкою. Агентство DW зауважило, що з-поміж лідерів, які озвучили позицію з цього питання, лише канцлер Австрії Себастіан Курц підтримав ідею Макрона та Меркель. Натомість прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна не братиме участі в такій зустрічі. Не менш категоричними були лідери Литви, Польщі, Естонії тощо. «Це була спільна позиція багатьох лідерів» не змінювати позицію щодо Росії, заявив під час прес-конференції президент Литви Гітанас Науседа.

Натомість рекомендації Єврокомісії та глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, як краще виробити спільну політику щодо РФ, підтримку знайшли.

У підсумковому комюніке лідери ЄС заявили про відкритість «вибірковій взаємодії» з Росією у таких питаннях, як клімат, охорона здоров’я, Сирія чи Лівія. Водночас наголошено на «необхідності твердої та скоординованої реакції ЄС та його держав-членів на будь-яку подальшу зловмисну, протизаконну та руйнівну діяльність Росії з використанням всіх наявних в розпорядженні ЄС інструментів та забезпечення координації з партнерами». «З цією метою Європейська рада також пропонує Комісії та високому представникові представити варіанти додаткових обмежувальних заходів, включаючи економічні санкції», йдеться у рішенні саміту. Також Європейська рада закликала Росію повністю взяти на себе відповідальність за забезпечення повного виконання Мінських домовленостей як ключової умови будь-якої суттєвої зміни в позиції ЄС.

Тим часом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що хоче поспілкуватися з послами Німеччини та Франції в Києві, щоб зрозуміти наміри цих країн та подальші дії. «Коли близькі до тебе країни роблять щось, що грубо порушує твої національні інтереси, ти маєш бути з ними відвертим», — додав міністр. Тим паче, що Ангела Меркель під час прес-конференції повідомила, що стратегічна дискусія щодо Росії не завершилася, бо в комюніке йдеться, що лідери ЄС повернуться до цього питання, інформує DW