Не потрібно буде чекати, як раніше, на свою чергу в пункті отримання першої дози, щеплення можна буде зробити будь-де, без будь-якого попереднього запису, без жодної бюрократії. Про це заявив міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельскі.

«Якщо пункт щеплень у даний день матиме вільну вакцину, то щеплення може бути реалізовано негайно», — додав міністр.

«У цьому контексті пригадується, як на початку вакцинації мало не остракізму урядовці закликали піддати кільканадцятьох «VIPів», котрі зробили щеплення «поза чергою», коментують знайомі поляки цю новину.

Але це не єдина новація, анонсована представником польського уряду, у питанні вакцинації. Міністр підтвердив можливість переведення щеплень від COVID-19 у платний режим вже з осені, зазначивши при цьому, що будуть визначені категорії осіб, для яких будуть пільги в оплаті від 100 до 50 відсотків (за аналогією щодо щеплень від грипу), тобто кошти покриватимуть з Національного фонду здоров’я.

Ця тема вже була предметом обговорення на засіданнях медичної ради при прем’єр-міністрі країни кілька тижнів тому. Вони вважають, що «ця ідея слушна, оскільки люди дедалі менше зацікавлені вакцинацією; ще трохи, і доведеться продавати наш (польський) запас вакцини іншим країнам», наголошують вони.

Деякі експерти з лікарських кіл вважають, що ця інформація «має провокативний характер», щоби заохотити поляків до більш активної вакцинації. На їхню думку, можливість введення оплати «багато не змінить», але «варто пробувати різні методи, аби схилити тих, котрі не цінують вартості вакцини і мають сумніви щодо того — щепитися чи ні».

Станом на понеділок у Польщі зроблено майже 28,5 млн щеплень. При цьому повністю щепленими є майже 12,7 млн осіб, які отримали або одну дозу вакцини концерну Johnson&Johnson, або дві препаратами фірм Pfizer/BioNTech, Moderna  чи AstraZeneca. Понад 4,9 мільйона поляків взяли (це можна зробити в режимі онлайн) євросоюзівські сертифікати COVID (з терміном дії 1 рік), що підтверджують проходження вакцинації. Тут варто згадати, що такі ж сертифікати з терміном дії до 5,5 місяця система автоматично генерує також для осіб, які перехворіли на коронавірус.

Тим часом у ЗМІ з’явилася офіційна інформація від Управління у справах реєстрації лікарських засобів про те, що уряд веде переговори з Європейською комісією щодо закупівлі 30 мільйонів доз, які мали би бути використані на третє «нагадувальне» щеплення для тих, хто вже вакцинувався. Такі дії пояснюють тим, що «імунологи спостерігають динаміку зниження рівня антитіл у повністю вакцинованих осіб, тому існують побоювання, що антитіла «знизяться до такого рівня, який буде недостатнім, щоб організм ефективно захистив від цієї хвороби».

Одночасно експерти попереджають, що Польщі не вдасться уникнути четвертої хвилі епідемії коронавірусу — цього разу вона буде викликана варіантом «Дельта». Різняться вони лишень стосовно часових «перспектив». Одні твердять, що цієї хвилі слід очікувати на рубежі липня-серпня. Інші переконані, що це станеться трохи пізніше — ранньої осені. Урядові аналітики також схиляються до «осінньої атаки «Дельти» і не заперечують ймовірності чергового локдауну та відновлення обмежень. Причому міністр охорони здоров’я на прес-конференції заявив, що «четверта хвиля з’явиться у другій половині серпня».