Такі дані оприлюднило федеральне статистичне управління. Особливо різко подорожчало паливо: статистика цін на нього вражає. Так, літр бензину в червні коштував на 23% більше, ніж цього самого місяця торік. Дизель подорожчав на 25%, а мазут — на 52%!

Проте зростання цін відчувається і в інших сферах життя, і позначається на гаманцях навіть тих, хто не керує автомобілем. Зокрема, йдеться про ціни на електроенергію. За даними споживчого порталу Stromvergleich, надбавка для нових клієнтів з початку року становить в середньому 13%.

Особливо відчутно подорожчання електроенергії позначається на пенсіонерах, оскільки інфляція «з’їдає» частку їхніх пенсій. А з урахуванням запровадження федеральної програми з вирівнювання пенсій у східних і західних землях, то їм цього року практично не світить підвищення належних коштів для заслуженого відпочинку.

Проблема цін, що зростають, зачепить також мільйони працівників, особливо тих, хто доїжджає до роботи залізницею та іншим громадським транспортом. Цього року інфляція поглине й без того скромне зростання заробітної плати. Через економічну кризу воно в багатьох галузях буде низьким. За дослідженням головного економіста Commerzbank Йорга Кремера, оприлюдненого в коментарі виданню Bild, за середнього рівня інфляції 2,5% за весь 2021 рік у результаті більшість опиниться у мінусі. Приміром, щомісячна зарплата в 2500 євро (без урахування підвищення) стане на 62,5 євро меншою.

Берлін.