У вівторок прем'єр-міністр цієї країни Янез Янша на засіданні Європарламенту в Страсбурзі заявив, що ЄС має створити можливість для того, щоб Албанія і Північна Македонія почали переговори про вступ до жовтня. 

Чому до жовтня? Любляна запланувала на 6 жовтня саміт лідерів ЄС і країн Західних Балкан. І хоче до цієї дати підійти з відчутним результатом, щоб розмова на зустрічі глав держав була предметною. Глава уряду Словенії ще раз нагадав, що для країни на час головування в ЄС пріоритетом буде налагодження всебічного співробітництва Брюсселем із Західними Балканами. Він попередив європейських депутатів і чиновників, що зволікання з початком переговорів про вступ Албанії і Північної Македонії до ЄС не тільки спричинить розчарування у громадян цих країн, а також почуття недовіри до європейців, але може й підштовхнути їх у чужі обійми. 

Прем'єр Словенії висловив упевненість: якщо Брюссель спрямує свої зусилля на вирішення цього питання, то справа рушить з мертвої точки. Він нагадав, що для досягнення цієї мети влада Скоп’є пішла на зміну назви країни, внесення поправок до конституції, а влада Тирани проводить не дуже популярні реформи, які мають наблизити країну до європейських стандартів. І тепер їхні зусилля треба підтримати не порожніми обіцянками, а початком предметних переговорів про членство в ЄС.

Тим часом Болгарія, яка під час свого головування в ЄС і порушила питання про європейські перспективи балканських країн, блокує процес перемовин про вступ Північної Македонії до ЄС. А Нідерланди, Франція і Данія висловлюють певний песимізм і настороженість із приводу розширення ЄС і вважають, що недоречно нині розпочинати переговори з новими кандидатами. А важливіше всім зосередитися на боротьбі з пандемією та її економічними наслідками.