У середу президент Сербії Александр Вучич знову поспілкувався з журналістами, які цікавилися не тільки станом справ на антикоронавірусному фронті, європейськими перспективами країни, його реакцією на ухвалення парламентом Чорногорії резолюції про сербський геноцид у Сребрениці, а й ходом подальших переговорів із Приштиною.

Йшлося і про ставлення президента до того, що Косово нарощує чисельність сил безпеки, які влада Приштини вже називають армією країни. За словами Вучича, він не боїться військових формувань Косово, навіть якщо їх називають армією, бо вона значно слабкіша за сербську й не може становити серйозної загрози. Але будь-які провокаційні дії цих підрозділів можуть створити напружену ситуацію в регіоні й відлякнути всіх закордонних інвесторів, готових вкладати свої кошти в його розвиток. «Це було б проблемою тільки для нас, бо ми швидше за інших просуваємося вперед в економічному розвитку й привабливі для інвесторів», -- зауважив Вучич. 

Ця розмова президента з журналістами відбулася на тлі зустрічі експертів Белграда й Приштини, яка проводилася в Брюсселі перед новим раундом діалогу вже на політичному рівні між президентом Сербії Александром Вучичем і прем'єр-міністром Косово Альбіном Курті. Перед початком двосторонніх переговорів обидві делегації по черзі провели попередні зустрічі зі спеціальним представником ЄС з діалогу Белграда й Приштини Мирославом Лайчаком. Дипломат закликав їх зосередитися на обговоренні важливих для сторін проблем, а не на взаємних обвинуваченнях. З його участю було вироблено порядок денний цієї зустрічі. До нього включено питання формування асоціації сербських співтовариств у Косово, свободи пересування громадян, з'ясування доль сотень зниклих безвісти албанців і сербів під час збройного конфлікту, а також нерухомої власності громадян, яка після відділення Косово від Сербії залишилася на територіях по обидва боки кордону, що з'явився між ними. 

Наскільки експерти просунулися вперед у зближенні своїх позицій, поки що не повідомляється. Але посередник у діалозі Белграда й Приштини Мирослав Лайчак ще до початку цієї зустрічі експертів на своїй сторінці в соціальних мережах зазначив, що в переговорах «багато політики й немає нічого технічного».