Напередодні проведення позачергових парламентських виборів у Болгарії, які відбудуться 11 липня, міністерство внутрішніх справ провело в кількох областях спецоперації з виявлення осіб, котрі скупають голоси майбутніх виборців.

За словами міністра Бойко Рашкова, поліція в різних містах на законспірованих квартирах знаходить великі суми грошей, списки виборців із зазначенням сум, що їм буде виплачено за «правильне» голосування. Для гарантії, що вони прийдуть на вибори й віддадуть свій голос за певну партію, у них вилучали особисті картки, які ті повинні отримати вже перед входом на виборчу дільницю.

В інтерв’ю Болгарському національному радіо міністр внутрішніх справ повідомив, що за один виборчий бюлетень, заповнений «як належить», можна одержати до 30 левів (15 євро). В одному із сіл Благоєвградської області поліція встановила, що в будинку площею всього в 20 квадратних метрів зареєстровано тисячі мешканців обласного центру, які отримали право голосувати не за постійним місцем проживання, а за адресою, де вони перебувають у відпустці.

Не називаючи імен, але з конкретними подробицями, міністр повідомив, що в нього є інформація про таємну зустріч колишнього керівника МВС із екс-губернатором Кюстендилської області та начальником обласного управління поліції, на якій обговорювалася велика афера на виборах. Вони домовлялися, як залучити майже 15 000 македонців з болгарським громадянством для голосування в Болгарії 11 липня за певну політичну партію.

У відповідь останній міністр внутрішніх справ з уряду Бойко Борисова Христо Терзійський назвав ці обвинувачення бездоказовими й заявив, що «тимчасовий міністр внутрішніх справ продовжує спроби впливати на виборчу кампанію».

Але хвиля чуток і розмов про продаж голосів виборцями за «хороші гроші» й залучення до голосування громадян, котрі мешкають у сусідніх країнах, уже почала накривати Болгарію. Розігнав її і прем’єр-міністр службового уряду Стефан Янев, котрий заявив, що вражений масштабами корупції у країні. 

У партії ГЄРБ, яку переважно підозрюють і обвинувачують у передвиборних оборудках, заперечують це й називають акціями, спрямованими на підрив авторитету її лідера Бойко Борисова та самої сили, що перемагала на попередніх виборах.

До речі, всі соціологічні опитування, які проводилися напередодні виборів, свідчать, що ГЄРБ випередить своїх опонентів і 11 липня. А представництво партій у парламенті буде майже таким,  як після чергових виборів, що відбулися 4 квітня. Після них новообраний парламент так і не зміг сформувати уряд. Тому президент Румен Радев змушений був розпустити депутатів законодавчого органу, що зайняли «теплі місця», і призначити службовий уряд. Менш ніж за два місяці він під чуйним керівництвом президента провів «чистки» майже в усіх державних органах. Наймасштабнішими вони були в міністерстві внутрішніх справ та інших силових організаціях, які зазвичай займалися організацією, проведенням і забезпеченням безпеки виборів.