І влада вже думає про запуск у дію плану Б, який передбачає обов'язкову вакцинацію для людей певних професій. У четвер прес-секретар уряду Арістотелія Пелоні на традиційному брифінгу повідомила, що остаточне рішення про це буде ухвалено й оголошено наступного тижня. 

Пані Пелоні поставили закономірне запитання: чи  не суперечитиме воно принципу добровільності, проголошеному владою раніше, і Основному Закону країни, який забороняє примусову вакцинацію? На що вона відповіла: рішення ухвалюватиметься на підставі рекомендацій експертів Національного комітету з біоетики. 

А вони передбачають, що фахівці того чи іншого профілю, які працюють і часто спілкуються з людьми, не повинні становити загрозу для них. До них насамперед належать медичні працівники, співробітники будинків для людей похилого віку, вчителі й викладачі вишів. Саме вони перші в списку фахівців, які підлягають обов'язковій вакцинації. 

Влада зазначає, що звільняти «відмовників» не будуть. Але продовжать переконувати, що їхня професійна діяльність несумісна з постійними контактами з пацієнтами, учнями й студентами. Уся надія на те, що ті, хто виступає проти обов'язкової вакцинації, самі зрозуміють: вони просто втратять роботу. 

На жаль, заохочують «відмовників» деякі священики. Наприклад, преса повідомляє, що в деяких храмах на острові Крит священики відмовляли в сповіді й причасті тим, хто пройшов вакцинацію. Мовляв, у них у такий спосіб вселився антихрист. Професор пульмонології Критського університету Нікою Цанакіс в ефірі місцевого радіо закликав владу приструнити служителів церкви, які з амвона загрожують парафіянам: обирайте -- або церква, або пункт вакцинації.  

Зважаючи на серйозність справи, міністр охорони здоров'я Васіліс Кікіліас і головний епідеміолог країни Сотіріс Циордас у четвер провели зустріч із вищими представниками духовенства православної церкви, на якій обговорили питання, пов'язані з вакцинацією. І роз'яснили, що можна робити й що -- не можна. Представники влади пригадали випадок, коли на церкви було накладено великі штрафи за те, що там священики причащали вірян з однієї ложки. А також про притягнення до відповідальності священиків і митрополитів, які проводили служби й пускали до храмів парафіян під час карантину. 

У свою чергу представники духовенства запевнили, що переважна більшість священиків виступають за вакцинацію, а «поодинокі випадки» навіть непрямої агітації проти неї не залишать без уваги. Вони нагадали, що Свята єпархія Іоанніни відсторонила від проведення служб двох священиків, які причащали парафіянам з одноразових пластикових ложок. І запевнили, що таке покарання чекатиме на всіх, хто не дотримується церковних канонів, законів країни й рекомендацій епідеміологів.