Спочатку це не дуже тривожило покупців. До цінників додавалося лише по три—п’ять стотинок (копійок). Але потім вони почали збільшуватися відчутніше для сімейних бюджетів.

Конфедерація незалежних профспілок Болгарії провела незалежне вивчення темпів зростання цін. І встановила, що порівняно з груднем 2020 року дуже помітно зросла вартість олії та вершкового масла — на 15 відсотків. На два—три відсотки покупці стали платити більше за хліб і різні крупи, за цукор і цукрові вироби. На кілька стотинок подорожчала й «молочка».

А після того як з 1 липня Комісія з енергетичного й водного регулювання значно підвищила вартість газу, електроенергії і теплової енергії, ціни на продукти зірвалися з ланцюга й пішли за енергетичним «паровозом». У зв’язку з цим прокуратура Болгарії зажадала від Комісії додаткових пояснень. І нагадала її голові, що підвищення цін суперечить закону про енергетику, в якому чітко зазначено, що виробництво, перенесення, розподіл і торгівля тепло- і електроенергією має відбуватися за гарантованого захисту споживачів. У цьому ж випадку інтереси громадян і виробників не було враховано.

Але поки що публічних пояснень від Комісії з енергетичного й водного регулювання не надійшло, хоча її голова й заявив, що надасть будь-яке сприяння прокуратурі  в перевірці, що проводиться.

Конфедерація незалежних профспілок Болгарії звертає увагу влади на те, що зарплати й пенсії значно відстають від темпів зростання цін на енергоносії і продукти харчування. А це призводить до зубожіння середніх верств населення і обурює незаможних громадян, що стрімко наближаються до порога бідності.