7 липня 2021 року на офіційній Інтернет-сторінці газети Верховної Ради України «Голос України» за адресою http://www.golos.com.ua/article/348186 (скриншоти додаються) було оприлюднено матеріал за авторством власного кореспондента газети «Голос України» у Сумській області Чернова Володимира Анатолійовича під назвою «На Сумщині посилили допомогу учасникам війни» такого змісту:

«Сумська обласна рада підтримала звернення членів громадської організації військовослужбовців - учасників війни на Донбасі.

Зокрема, скасовано постанову Сумського облвиконкому, прийняту ще у 1984 році. Тепер колишні бійці можуть стати в чергу на поліпшення житлово-побутових умов та скористатися пільговими державними програмами - зокрема іпотечного кредитування під низькі відсотки річних.

Також напрацьовуються додаткові можливості отримання допомоги членами родин загиблих, забезпечення військовослужбовців земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства. Таких наділів площею 2 гектари потребують понад 300 членів громадської організації «Спілка учасників АТО 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади».

Нагадаємо, що у зв’язку із плановим підвищенням рівня прожиткового мінімуму з 1 липня в Україні зросли пенсії й надбавки одразу в декількох категорій пенсіонерів. Зокрема, в учасників бойових дій та осіб з інвалідністю, отриманою внаслідок війни. Так, мінімальна пенсія для учасників бойових дій і постраждалих учасників Революції Гідності становить 165 відсотків прожиткового мінімуму - 1854 гривні. Відповідно пенсія для цих категорій зросла на 140,25 гривні, до 3059,1 гривні. А мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю, отриманою внаслідок війни, I групи підвищується на 552,5 гривні, до 12051 гривні (650 відсотків прожиткового мінімуму); II групи - на 446,25 гривні, до 9733,5 гривні (525); III групи - на 306 гривень, до 6674,4 гривні (360).»

Інформація, що міститься у перших двох абзацах тексту повідомлення, не відповідає дійсності, а саме:

1. На розгляд обласної ради не вносилось звернення членів громадської організації військовослужбовців - учасників війни на Донбасі, а рішенням обласної ради від 18.06.2021 лише був підтриманий запит депутата Ісмаілова В.Ш. щодо сприяння у вирішенні життєво важливих питань для учасників АТО, підґрунтям для подання якого стало звернення до депутата Ісмаілова В.Ш. громадської організації.

Підтримка обласною радою депутатського запиту означає дотримання передбаченої Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» процедури оформлення та направлення на розгляд компетентним органам депутатських запитів. Зазначений запит був направлений голові Сумської обласної ради та голові Сумської обласної державної адміністрації для розгляду та надання відповіді.

2. Жодних питань щодо скасування постанови виконавчого комітету Сумської обласної Ради народних депутатів та Обласної ради профспілок від 26.12.1984 № 383 на розгляд обласної ради не вносилось і не може бути внесено, відповідних рішень обласної радою не приймалось і не може бути прийнято, оскільки вирішення цього питання не входить до компетенції обласної ради відповідно до законодавства, про що було роз’яснено депутату Ісмаілову В.Ш. у відповіді на запит.

У зв’язку з цим редакція газети Верховна Рада України «Голос України» просить вибачення у Сумської обласної ради та у учасників АТО (ООС), які могли бути введені в оману щодо наявності у них права на поліпшення житлових умов та отримання пільгових кредитів.

Сумська обласна рада є найвищим представницьким органом області, до складу якої входить 64 депутати, що представляють різні політичні сили. Їхня спільна діяльність спрямована на вирішення життєво важливих питань області, покращення життя її населення.

Сумська обласна рада завжди опікувалась та опікується питаннями учасників АТО (ООС), але повноважна приймати рішення виключно в межах своєї компетенції.

Сумська обласна рада